KRAJ ŠTRAJKA U HOLIVUDU? Scenaristi konačno postigli dogovor sa studijima

Novosti online

25. 09. 2023. u 10:15

SINDIKAT holivudskih scenarista postigao je u nedelju preliminarni ugovor o radu s velikim studijima i očekuje se da će time prekinuti štrajk dug 146 dana, koji je zaustavio većinu filmske i televizijske produkcije i prouzrokovao gubitke u milijardama dolara kalifornijskoj ekonomiji.

КРАЈ ШТРАЈКА У ХОЛИВУДУ? Сценаристи коначно постигли договор са студијима

Propagandna moć: Znak "Holivuda" na planini Santa Monika

Predloženi trogodišnji ugovor, koji bi još moralo da ratifikuje 11.500 članova sindikata, povećao bi plate i preostale isplate za striming emisije i nametnuo nova pravila o korišćenju veštačke inteligencije, piše agencija DPA.

Trogodišnji ugovor još mora da odobri čelništvo Američkog udruženja pisaca (WGA), kao i članovi sindikata, pre nego što stupi na snagu. Udruženje WGA, koje zastupa 11.500 filmskih i televizijskih scenarista, opisalo je ugovor kao "izuzetan" s "velikim" dobicima i zaštitom za pisce.

Scenaristi su prekinuli rad 2. maja pošto su pregovori zapeli na pitanju kompenzacija, minimalnog broja osoblja u sobama za pisce, korišćenja veštačke inteligencije i nagrada scenaristima za popularne striming emisije i dr.

Prekidi rada ostavili su ozbiljne posledice na kamermane, stolare, asistente produkcije i druge članove filmske ekipe, kao i na ugostitelje, cvećare, dobavljače kostima i druge male poslovne subjekte koji podržavaju filmsku i TV produkciju.

Očekuje se da će ekonomska šteta iznositi barem 5 milijardi dolara u Kaliforniji i drugim američkim centrima za produkciju kao što su savezne države Novi Meksiko, Džordžija i Njujork, prema proceni ekonomista Milken Institutea, Kevina Klaudena.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave