JEDINO JE ONA ODBILA VANVREMENSKI HIT: Ovo je bila najveća greška Vesne Zmijanac

Novosti online

28. 06. 2023. u 21:50

KOMPOZITOR Milutin Popović Zahar, zaslužan za neke od najvećih hitova na estradi, a jedan od njegovih vanvremenskih hitova je pesma Vidovdan koju je otpevala njegova bivša supruga Gordana Goca Lazarević.

ЈЕДИНО ЈЕ ОНА ОДБИЛА ВАНВРЕМЕНСКИ ХИТ: Ово је била највећа грешка Весне Змијанац

Foto: ATA Images

Zahar je otkrio kako je došao do inspiracije za pesmu.

Foto: ATA images

- Ja sam radio tu pesmu po želji kancelarije pravoslavne crkve u Beogradu. Pošto se svidela patrijarhu Pavlu, onda sam svim srcem radio da uradim nešto što će biti trajno, i izgleda da sam uspeo. Verovao sam u tu pesmu, pogotovo što je meni poverano da uradim svih deset ostalih izuzetnih pesama za deset najboljih pevača u tadašnjoj Jugoslavi. RTS je nudio i ostalim kompozitorama, verovatno, ali niko nije imao vremena - rekao je Zahar.

Kompozitor je takođe izneo svoje mišljenje o vezi između crkve i politike, naglašavajući da politizacija crkve nije potrebna i da se ne bi trebalo vezivati za stvari koje nemaju veze s duhovnošću naroda.

Foto: D. Milovanović/d.gol

- Da vam kažem, ja imam neko svoje mišljenje koje ne znači da je tačno. Ali smatram da crkva i sva politika protiv i za crkvu je nepotrebno vezivanje za jednu stvar koja nema veze sa duhom narodu.Crkva je kod nas, pre svega, pitanje kolektivnog identiteta. Svi naše manastiri to dokazuju i to su spomenici kulture celog sveta, ne samo za Srbiju i bivšu Jugoslaviju. Prema tome, to su hramovi našeg postojanja i zbog toga smo mi narod koji ne može da se odvoji od svoje crkve. Bez crkve, srpski narod nije narod uopšte. Da li me razumete? Nije reč o samoj veri kao takvoj, nego je reč o identitetu. Kosovo je jedan od ključnih odgovora na to ko smo, šta smo i odakle smo došli - istakao je Zahar.

Zahar je otkrio zanimljivu anegdotu o pesmi "Vidovdan". Naime, prvobitno je planirano da tu pesmu otpeva Vesna Zmijanac, koja je tada bila vrhunski popularna.

Foto: Đ. Gol/V. Danilov/Jutjub printskrin

- To je više od istine, zato što sam ja dobio zadatak od Terzića, sadašnjeg direktora RTS-a, da u čast i na zahtev beogradske patrijaršije u Beogradu napravimo uspomenu na jubilej kosovskog boja. Deset novih potpuno pesama za deset najboljih pevača i da svi govore o Kosovu. Tu su bili Marinko Rokvić, Milan Babić, Merima Njegomir, Gordanova Lazarević, svi ovi najveći pevači. Svakom sam napravio posebnu pesmu. Tada je bila na vrhu top liste RTS-a najprodavanija i najkomercijalnija pevačica Vesna Zmijanac. Za nju sam ostavio Vidovdan, koja je bila najvaća pesma od svih. Međutim, ona je rekla, to nije pesma za nju. Nije to to, kaže, od prilike. Ja sam rekao dobro Vesna. To nije to, ti pevaj ono, a ja ću ovo. I kome sam drugom mogao nego Goci. Tek kad smo snimili, svi su videli o čemu se radi. I posle mi je Vesna rekla da se nikad u životu nije toliko prevarila kao taj put - rekao je Zahar.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO:

NAUČILA SAM DA NE ŽIVIM PO PRAVILIMA | Sa zvezdama na ti | Br. 16 | Aleksandra Tadić Cipka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!