BORI TRG U ČAČKU - Rodni grad odaje počast proslovljenom rokeru

V. ILIĆ

31. 03. 2023. u 18:27

TRG i mala scena u velikom gradskom parku uskoro će i zvanično dobiti ime po proslavljenom rokeru Bori Đorđeviću (71), inače rođenom Čačaninu koji od prošle godine nosi i titulu Počasnog građanina grada na Moravi. Ovo nam je potvrdio Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, napomenuvši da je procedura oko ove inicijative već pri kraju i da će ubrzo biti realizovana.

БОРИ ТРГ У ЧАЧКУ -  Родни град одаје почаст прословљеном рокеру

Foto V. ilić

Naš Čačanin, naš prijatelj, Bora Đorđević svoj rodni grad proslavio je širom sveta. Zato će u velikom parku, nedaleko od Vinare, naselja u kome se rodio i tamo gde je sa svojim prijateljima započinjao svirke, jedan trg poneti njegovo ime. Tu je i mini scena, gde će mladi, još neafirmisani čačanski bendovi tokom leta moći da sviraju. Nikog od građana našeg grada to ništa neće koštati, niko zbog toga neće menjati adresu stanovanja, a Čačak će se odužiti na pravi način našoj rokenrol legendi - kazao nam je gradonačelnik Milun Todorović. - To će se dogoditi veoma brzo, dok sve prođe kroz procedure gradskih službi. Sve nas posebno je ganula Borina rečenica prilikom njegovog skorašnjeg koncerta da će se u Čačak vratiti zauvek, na padine Jelice. I stihovi njegove nove pesme govore o tome, gde poručuje da se njegovo telo vrati u Srbiju, u Čačak, a srce da mu ostane u Sloveniji. Zato će trg u parku poneti njegovo ime, da budućim generacijama bude u znanju da je jedan tako veliki muzičar svoju karijeru započeo baš na tom mestu.

Ideju da trg u parku ponese ime slavnog muzičara podržali su  brojni čačanski rokeri, koji su nam kazali da je Bora to priznanje zaslužio svojim radom i tragom koji je ostavio u rok muzici. Ljubinko Milošević Meho (70), bubnjar benda "Krvna grupa" koji je sa Borom svirao u „Suncokretima“, naglasio nam je da Bora, što je malo poznato široj javnosti, uvek pomagao mladim muzičarima koji stupaju na scenu.     

SONjIN PARK

 NAKON upućenih reči proslavljenog jugoslovenskog glumca Rada Šerbedžije (koji je u utorak veče svečano otvorio ovogodišnje, 60. Disovo proleće svojim nastupom) da je na ovu svečanost došao sa groblja, na kome je ostavio ruže na grob svoje koleginice Sonje Savić, te da ona zaslužuje da trg ili ulica u Čačku ponesu njeno ime, reagovao je gradonačelnik Todorović.

Već odavno je planirano da takozvani mali park kod železničke dobije ime po Sonji Savić. To će se uskoro i dogoditi, jer je i Sonja svojom vrhunskom glumom pronela ime Čačka širom sveta. Sonjino stvaralaštvo i dan danas predstavlja sam vrh filma u bivšoj Jugoslaviji – kazao je Todorović.

- Slabo ko zna da je Bora mnogima poklanjao svoje tekstove, pisao aranžmane, urgirao i zvao producente, koristio svoje kontakte i veze, a sve u želji da Čačane afirmiše. Mnogi koji danas imaju uspešne karijere, prepoznaće se, i svi su mu zahvalni – rekao nam je Meho.

I muzičar Zoran Branković (72), takođe Čačanin sa kojim je Bora načinio prve muzičke korake podržava ideju da trg u Čačku ponese ime čačanskog rokera.

- Svi zamo da je Bora rodni grad promovisao širom sveta, i da mnoge njegove pesme odišu duhom Morave. Ceo život je posvetio jednom muzičkom pravcu, a to svedoči o njegovom kvalitetu, mada treba uzeti u obzir i brojeve albuma, pesama, koncerata što ga svrstava u jednog od najplodonosnijih rokera. Neverovatno je šta je sve stalo u Borinu rok biografiju i koliko je toga on uradio, prema tome u Čačku bih mu dao ceo kvart, a zajedno sa Točkom i ceo Čačak – zaključio je Zoran Branković.       

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!