SUDBINSKI SUSRET SA MARINOM: Objavljen dijamantski boks set sa kompletnom diskografijom grupe "Zana"

V. N.

16. 01. 2023. u 07:47

NAŠA najstarija diskografska kuća Produkcija gramofonskih ploča Radio-televizije Srbije u 2023. godinu ušla je sa reprezentativnim izdanjem sa kompletnom diskografijom pop grupe "Zana", pod nazivom "Zana - 40 godina sa vama". Reč je o 16 diskova na kojima je 13 "Zaninih" studijskih albuma, dvostruki "Zana uživo" i bonus disk "Singlovi 1980-2022".

СУДБИНСКИ СУСРЕТ СА МАРИНОМ: Објављен дијамантски бокс сет са комплетном дискографијом групе Зана

Foto PGP RTS

Ovaj boks set upotpunjuje i knjižica sa arhivom pres klipinga i fotografijama grupe "Zana" kroz vreme.

- Nije jednostavno ni pretvoriti u reči, a kamoli sažeti u nekoliko rečenica impresije o svemu što je "Zana" prošla i setiti se svega što smo ostvarili za 40 godina rada - rekao je Zoran Živanović Žika koji je "Zanu" osnovao 1980. sa Radovanom Jovićevićem.

- Posle toliko vremena, prvo na šta pomislim su, naravno, lepi momenti.

Najupečatljivije pamtim velike koncerte i turneje po mnogim gradovima nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, u Americi, Australiji, širom čitave bivše Jugoslavije. U lepom sećanju su mi i nastupi u Srbiji i regionu. To ostaje urezano kao nešto najlepše što nam se kao grupi i meni kao autoru dogodilo, i to ću pamtiti zauvek. Ako bi trebalo da izdvojim jedan trenutak, taj neki posebni događaj koji smatram najvažnijim za "Zanu", to je bez dileme sudbinski susret sa neverovatnom i izuzetnom autorkom Marinom Tucaković.

Radovan i ja smo je upoznali u Studiju 6 Radio-Beograda, daleke 1979. Taj susret smatram "dodirom sa neba" i sve nakon toga je istorija.

Žika naglašava da im je Marina toliko sebe dala i izuzetno doprinela svemu što je grupa "Zana" ostvarila za četiri decenije, utkavši u stihove sve ono što je njihov identitet i prepoznatljivost i danas. Radili su sa njom, kaže, mnogo, posvećeno i marljivo, naporno i godinama na obostrano zadovoljstvo i radost. Zahvalan joj je što je verovala u njih i onda kada oni sami nisu.

- Ono što bih možda voleo da potisnem ili zaboravim, ali je to nemoguće jer je takođe neizostavni deo istorijata "Zane", jesu rastanci sa pevačicama i sa članovima benda koji više nisu sa nama - iskren je Žika.

- Prva pevačica bila je Zana Nimani, zatim Nataša Gajović, pa Nataša Živković. Želim da se osvrnem i na aktuelnu, četvrtu pevačicu Jelenu Živanović, koja će zasigurno ostati na tom "zadatku" do kraja karijere grupe. Više od tri decenije je u bendu, a dokazala se i značajno doprinela trajanju i uspesima "Zane" kao tekstopisac i autor.

Foto ATA Images

Zahvalan je od srca, ali istovremeno i tužan Žika kada pomisli da sa njima više nisu basista Bogdan Dragović koji je odsvirao kompletan prvi album "Zane" i legendarni "Dodirni mi kolena" i Pavle Nikolić koji je bio deo ekipe tokom čitave turneje koja je usledila:

- Zahvalan sam i svim pevačicama za neverovatne hitove koje su otpevale i koji su ostali za pamćenje. Bogu sam zahvalan od srca na svom talentu, što se sve u mom životu i karijeri baš ovako odigralo. A najveće hvala upućujem našoj publici i svima koji nas prate i podržavaju svih ovih godina. Inspirisali su nas da se stalno trudimo i budemo što bolji, a svojom ljubavlju su nas podsticali da ne posustanemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna