MILIJANA JE SVETLA STRANA MESECA: Zinaida Dedakin o svojim junakinjama u serijama "Popadija", "Igra sudbine", "Urgentni centar"...

JELENA BANjANIN

27. 11. 2022. u 18:14

GLUMICA Zinaida Dedakin vedrog je duha, spremna da raširi usne u osmeh i ruke u zagrljaj kad se sretne sa nekim dragim, ali i da u trenu odluči da razgovara sa potpunim strancem i kaže sve što misli i oseća.

МИЛИЈАНА ЈЕ СВЕТЛА СТРАНА МЕСЕЦА: Зинаида Дедакин о својим јунакињама у серијама Попадија, Игра судбине, Ургентни центар...

Foto: Prva/A. Krstović

Na prvi pogled obična, ali predodređena da bude neobična. Slučaj je hteo da se rodi 29. februara, kao druga ćerka u porodici, a otac kao da joj je prorekao sudbinu kada joj je dao ime po sovjetskoj glumici Zinaidi Kirijenko, sa kojom je naša umetnica imala priliku da sarađuje. U koferu životnog iskustava, Zinaida Dedakin skupila je i detinjstvo u Marinkovoj bari, i srednju ekonomsku školu, i beg iz rodnog Beograda u mladosti kada je ostavila sve i potražila sreću u Narodnom pozorištu u Zenici. Prepoznala je, ističe, to uže i čvrsto ga uhvatila da je otad vuče napred kroz umetnost. U Beograd se vratila zbog ljubavi prema Nenadu, sa kojim ima kćerku Sonju i sina Viktora. Imala je mnogo sreće u životu, a onda je doživela pad, kako objašnjava, duhovno je pala i potom obolela od tumora. Sve je uspešno prebrodila i postala svoja. U pozorištu, pre svega onom na Terazijama, ostvarila je brojne zapažene uloge, a svakom liku koji je oživela u mnogim domaćim serijama dala je dušu i po tome ostala upamćena. Ove jeseni, stigla je u "Igru sudbine" kao pojačanje, trenutno snima četvrtu sezonu "Urgentnog centra", u bioskopu je možemo videti kao Ruskinju u filmu "Vera", a petkom, od 22.00, na TV Prva i u novoj dramediji "Popadija".

Foto: Prva/A. Krstović

- Serija "Popadija" je sveža, kao potpuno izvanredan novi kolač, unutar koga postoji nešto što dosad nisam probala, na primer, kaki ili neka druga voćka koju nisam okusila u tortama. Novo, moderno, čudno, a stvarno naše - kaže za "TV novosti" Zinaida Dedakin, koja u "Popadiji" igra Milijanu, isprva jedinu u Donjem Vrcnju koja je na strani pridošlica, nove popadije Dese (Nina Seničar) i popa Mikija (Dejan Bućin).

Koautor serije Zoran Lisinac otkrio je da je njegova mama poslužila kao inspiracija za lik Milijane. Šta to vama, kao glumici, znači?

- Da, tumačim mamu Zorana Lisinca. Posvetio je ulogu Milijane svojoj majci i stvarno sam bila ganuta kada sam to čula. Imala sam neobičnu želju da je upoznam. I pre nego što sam ceo scenario dobila, organizovala sam se, otišla u Kruševac i zamolila Zoranove roditelje da ih upoznam. Proveli smo nekoliko sati zajedno i uživala sam gledajući ih. Ne znam da li sam pričala uopšte, samo sam se pustila i kao da se ta njegova divna mama, prosto, uselila u mene. Zoran je, na neki način, svojim roditeljima za života posvetio ovu seriju. A ja igram njegovu mamu. Odabrao je neku tamo Zinaidu da baš ona ima tu snagu da može da igra nešto toliko značajno. Veoma mi je to dirljivo.

Milijana je odlučila da Desi pomogne i poduči je da "preživi" selo, za razliku od stare popadije Živane (Gorica Popović) koja sabotira novu. Kakva je još po prirodi vaša junakinja?

- Milijana je svetla strana meseca. Ona je obična, nežna, topla osoba, oslobođena bilo kakvog stida jer u sebi nema razloga ničeg da se stidi. I ako nešto pogreši, okej, čovek je. Stvarno mislim da je većina ljudi kao Milijana, samo što to kriju zbog surovog života u kome živimo. I Živana je, takođe, beskrajno pametna, nežna žena, kojoj je u jednom trenutku izvučeno tle pod nogama i zato su njene reakcije takve, a inače je u suštini fantastična osoba.

Foto: Prva/A. Krstović

Već u prvoj epizodi shvatamo da je Milijana kivna na selo i na to što je njena kći Jelica već godinama u inostranstvu. Da li je jedna od poruka serije da bi mladi mogli da se vrate da žive ovde?

- Milijana izgovara "da nam je selo kako treba, moja Jelica nikad ne bi ni otišla u tuđinu". Scenario ne insistira na tome, ali mislim da to jeste okosnica "Popadije". Serija će doneti toplinu, miloštu i jednostavnost, a verujem da će neki naši ljudi, koji je budu gledali u drugim zemljama, poželeti da se vrate. Mislim da u priči ima tajna koja je mnogo masnija, jer je Zoran Lisinac dugo godina živeo napolju. Moguće je da je njegovo unutrašnje biće na nekom podsvesnom nivou progovorilo o tome. Prepoznala sam to jer su mi deca rasuta ovde-onde, dolaze, vraćaju se, i razumem tu celu priču.

Da li biste voleli da vaša deca budu ponovo u Srbiji?

- Koja majka ne bi volela to? Međutim, ako je ljubav u pitanju, kao što je kod Dese u "Popadiji", onda imate moju podršku da odete gde god, i na Mesec. A pošto je u slučaju moje ćerke Sonje ljubav u pitanju, a ne posao i zgrtanje novca, moja podrška je potpuna. A i da nije, ko me više pita? Nisam ni ja nikoga pitala u tim godinama gde ću, šta ću, nego sam išla tamo gde sam mislila da je dobro za mene.

I sada kada pogledate gde ste bili i šta ste radili, kako vam izgleda taj put?

- Mislite, u kakvom sam dogovoru sa svojom prošlošću? Što se kaže, "ništa ja tu ne bih dirao". Stvarno sam dobro i ne bih se vratila u mlade godine i ponovo se borila, jer sam sada u nekom miru. Mogu da biram, i zbog ovih godina i zahvaljujući možda čak i hrabrosti koju sam imala kao mlada, s kim ću da radim i kako ću da se odgajam. Zaista ne bih menjala svoj put.

U najnovijoj sezoni "Igre sudbine" zaigrali ste nov lik, producentkinju Grozdu Gragež Gigi. Zašto vam je ova uloga zanimljiva?

- Moj prijatelj Žarko Jokanović je pre nekoliko meseci napisao ulogu koju jednostavno nisam mogla da odbijem, iako sam bila veoma zauzeta. Jedini slobodan dan koji imam na snimanju "Urgentnog centra", a to je petak, mogla sam da ponudim, međutim produkcija je pristala. Žarko je video mene kao tu osobu i mislio je da mogu da napravim dovoljno simpatičnim taj ozbiljan lik Gigi i njen producentski posao. Baš sam se poigrala sa time, a kasnije čujem od kolega da ta osoba postoji i da je Žare napisao lik po stvarnoj producentkinji. Ne znam da li će se ta producentkinja ljutiti na mene, mada je ne poznajem, ali mislim da sam potpuno bezbedna jer se bavim umetničkim, mojim osećanjem prema liku. Da bi meni bila malo duhovitija, dodala sam toj junakinji neke šprahfelere, jer je toliko nesavršena, kao gomila nas.

"Urgentni centar"/Foto: D. Milovanović

UBIJAJU EMPATIJU, ALI ONA OPSTAJE

ŠTA bismo mogli da uradimo da bismo bili bolji ljudi, poput vaše Milijane u "Popadiji"?

- Da dozvolimo sebi ono čega se stidimo, a to je da kažemo nekome da ga volimo, da nam je potreban, da budemo češće nežni nego grubi. Mislim da to možemo da uradimo, ali to su ogromni koraci. Podrazumeva se da se ne znamo i da se ne volimo, a to nije tačno. Trebalo bi da se zagrlimo nekad ili odemo na kafu sa nekim koga ne poznajemo previše, kako bismo ga upoznali bolje. Ubijaju u nama tu empatiju koja ipak opstaje kao sastavni deo nas i tu je da je čuvamo.

Gledamo vas u reprizi "Urgentnog centra" čiju četvrtu sezonu upravo snimate.

- To je posebna ljubav. U ovoj sezon saznaćemo neke vrlo značajne stvari o sestri Ljilji, koje dosad nismo znali. Izlazimo malo iz Urgentnog centra kada je ona u pitanju i ulazimo u njen privatni život. Provela sam neko vreme u bolnici, kada sam slomila nešto, i shvatila sam da svako odeljenje mora da ima osobu poput sestre Ljilje koja ima tu neku kevinsku crtu, sve zna i govori drugima "hajde ne brini, biće sve u redu, rešićemo". Divna je ova osvežena ekipa sa mnogo novih mladih, ali stvarno sjajnih ljudi. "Urgentni centar" mi dođe kao da idem kući i lepo mi je što sam tu od prve sezone zajedno sa Ivanom Bosiljčićem i Ivanom Jevtovićem.

Pojavljujete se u filmu "Vera" koji priča o našoj Mata Hari u vihoru velikih ratova. Koliko su vam skok u prošlost i istinita priča bili inspirativni za igru?

- U filmu se samo pojavljujem kao treptaj oka, ali očekujem od serije zaista ogroman uspeh. Posebno zadovoljstvo sam imala što sam igrala sa glavnom glumicom, Jovanom Stojiljković, koja je fantastičan saradnik. Igram Ruskinju, i veoma sam se posvetila tom zadatku. Imala sam i svog učitelja za ruski, iako sam svojevremeno učila taj jezik, ali produkcija se baš potrudila da napravi dobre uslove. Zavolela sam tu Ruskinju koja se snalazi i radi šta god može da bi preživela. Jedva čekam počtekom godine seriju na RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima