MOJI KONCERTI SU KAO PREDSTAVE: Rade Šerbedžija 21. i 22. decembra nastupa u Beogradu i Novom Sadu

V. M. P.

25. 11. 2022. u 11:35

GLUMAC, režiser i muzičar Rade Šerbedžija (76) najavio je juče u kantini "Lisabon" prednovogodišnje koncerte koje će, posle dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korone, održati 21. decembra u beogradskoj "MTS dvorani" i 22. decembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, sa svojim bendom "Zapadni kolodvor".

МОЈИ КОНЦЕРТИ СУ КАО ПРЕДСТАВЕ: Раде Шербеџија 21. и 22. децембра наступа у Београду и Новом Саду

Foto ATA Images

Priznavši sedmoj sili da on baš i nije neki muzičar, Šerbedžija je izjavio da su njegovi koncerti više kao predstave, jer tu ima i poezije, drame i šansona koje nisu naivne, već angažovane. Ubeđen je da mu na nastupe dolazi pozorišna publika, jer odavno ne igra u teatru.

- Koncerte sam počeo da držim 1996. godine, tada su još buktali ratovi oko nas, a ja sam u to vreme živeo u Londonu četiri godine i nisam dolazio u Beograd - rekao je Šerbedžija.

- Zakazali smo prvi koncert u Sava centru, iako nisam pevač, ni muzičar. Onda su mi javili da je koncert rasprodat za dan i ubedili me da iste večeri organizujem još jedan nastup. Valjda se publika uželela da me vidi uživo.

Vremenom su njegovi koncerti postali tradicionalni, što Šerbedžija nije očekivao. Publici u Beogradu i Novom Sadu će predstaviti pesme sa albuma "Ne okreći se, sine". Na njemu je 11 numera, a vođa "Parnog valjka" Husein Hasanefendić Hus mu je napisao hit "Eto pjesma", kako se i zovu predstojeći koncerti, zbog lepe poruke u naslovu:

- Kad se izgovori "Eto pjesma", to nosi nekakav optimizam, iako ja imam i gorke stvari u mojim kompozicijama. Album "Ne okreći se, sine" nazvao sam po svojoj pesmi koju sam napisao 1988. i posvetio je mom sinu Danilu, koji je tek napunio 17 godina. Ona je zapravo poruka mom sinu i svim sinovima da se ne okreću za problemima svojih očeva, da samo gledaju u život napred. Moja zemlja je za mene sve ono što je nekad bila Jugoslavija.

Svuda gde odem, želim da se tako osećam. Poruka pesme bi bila da ljudi pokušaju da žive jedan bolji, ispravniji i dostojanstveniji život. Pogledajte samo šta se dešava u svetu, taj rat u Ukrajini, to je sve toliki užas, da nemam reči.

Nadahnuto je, potom, citirao, pokojnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, koji je, pred odlazak, napisao: "Ne mogu da kažem da napuštam ovaj svet sa ponosom, jer rođen sam kao čovek, a danas smo na najnižem stepenu čovečnosti i nipodaštavanja života i jedinstvenosti, različitosti svakog bića. Gazimo sve, živimo u haosu bez zračka svetlosti.

GOST - MUHAREM SERBEZOVSKI

UMETNIK je najavio da će mu jedan od gostiju na koncertu biti istaknuti pevač narodne muzike Muharem Serbezovski, čija karijera traje duže od pola veka.a- On je romskog porekla i sjajan je dasa, biće mi glavni gost - rekao je Rade. - Inače je završio studije prava, tako da ćemo u ekipi imati i pravnika. Osim toga, napisao je prvi rečnik romsko-srpskog jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda