SVEDOČANSTVO JEDNOG VREMENA: U Novom Sadu predstavljena knjiga o kultnom jugoslovenskom pank bendu "Pekinška patka"

S. BAJIĆ

29. 09. 2022. u 10:11

KNJIGA "Čovek patka" o kultnom novosadskom pank bendu "Pekinška patka", satkana od priča 12 savremenika i članova grupe nastale pre 43 godine, na jedinstven način predstavljena je na "Tribini mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

СВЕДОЧАНСТВО ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА: У Новом Саду представљена књига о култном југословенском панк бенду Пекиншка патка

Foto Tanjug

Uvertiru u promociju zanimljivog štiva o panku u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, koji se pored Rijeke i LJubljane pojavio i u Novom Sadu, upriličile su članice gudačkog kvarteta TAJJ, klasičnim pankom u aranžmanima kompozitora LJubomira Milanovića.

- Za "Pekinšku patku" bitna je bila munjevitost pojave na sceni, jednako kao i brzina prepoznavanja od strane Radio Novog Sada i publike, koji su u tom trenutku doprineli da se nešto novo i nekonvencionalno pozicionira. Svako sećanje je krhko i opasno je oslanjati se na njega i značaj knjige je što ostavlja neizbrisivu uspomenu na vreme koje je "Pekinška patka" obeležila - ocenio je Vitomir Simurdić, novinar i nekadašnji muzički urednik Radio Novog Sada.

Siniša Reljin, reditelj čuvenog snimka nastupa "Pekinške patke" iz 1979. u izlogu robne kuće "Nork", potvrdio je da se emisija sa tim materijalom na RTV Novi Sad pojavila 12 godina kasnije.

- Znali smo da je ime benda veoma važan detalj i sve nam je bilo u to vreme blesavo i neozbiljno, a Čontino obrazloženje da "Pekinška patka" ima dva "p" u nazivu, kao direktna asocijacija na pank, dopalo nam se i prihvaćeno je - kazao je Sreta Kovačević, osnivač i gitarista benda.

Knjigu čine kazivanja Pece Popovića, Siniše Škarice, Slobe Konjovića, Vitomira Simurdića, Srete Kovačevića, Lasla Pihlera Cile, Siniše Reljina, Joce Adamova, Ivice Vlatkovića, Cakija Kravića, Karolja Kovača i Branka Škorića Škore.

- Svaki od njih je dao sopstveni, nov ugao gledanja na vreme koje se, iz ove perspektive, može okarakterisati najpre kao bezbrižno i plodno, vreme jednakih mogućnosti za sve koji su želeli nešto da urade i da se ostvare, vreme kada se znanje cenilo, iskustvo nagrađivalo, a neposlušnost kažnjavala - objasnila je Mirjana Kovačević, koja je priredila knjigu.

CILA ODBIO DŽONIJA

BUBNJAR "Pekinške patke" Laslo Pihler Cila objasnio je kako se osamdesetih godina prošlog veka "zahvalio" Branimiru DŽoniju Štuliću na poziv da pređe u "Azru":

- Delili smo binu sa "Azrom" i, posle svirke, DŽoni mi je prišao i rekao:

"Ti moraš svirati sa mnom u 'Azri'". Odgovorio sam u smislu - šta ću ti ja kad imaš odličnog bubnjara. Nisam ni pomišljao da napustim "Pekinšu patku", niti bih to učinio jer je moje srce u mom bendu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OD EUFORIJE DO AMBISA: Srbija ispala sa Svetskog prvenstva u fudbalu, Švajcarska opet kobna po orlove!