HARMONIKOM PRAŠI PANK: Harmonikaš iz Niša Đorđe Davidović zasvirao i u popularnom nemačkom bendu "Di toten hozen"

J. ĆOSIN

19. 02. 2021. u 14:17

VIRTUOZ Đorđe Davidović (26) iz Niša, koji od malih nogu zvucima harmonike osvaja svet, zasvirao je i u čuvenom nemačkom pank bendu "Di toten hozen" (Die Toten Hosen) sa kojim je snimio album prodat u 100.000 primeraka!

ХАРМОНИКОМ ПРАШИ ПАНК: Хармоникаш из Ниша Ђорђе Давидовић засвирао и у популарном немачком бенду Ди тотен хозен

Foto Enno Kapitza

Da u konkurenciji svetskih umetnika uspešno brani reputaciju srpske harmonike, Đorđe je navikao odmalena. Nije mu strano ni da publiku ostavi bez daha svirajući na njoj muziku pisanu za druge instrumente, spajajući razne žanrove od narodne muzike, do džeza, klasike ili tanga. Ali da zasvira u pank bendu svetskih razmera, to, kako sam priznaje, ni sam nije očekivao.

- Bio sam u Rumuniji pre tri godine kada su me pozvali - priča Đorđe za "Novosti".

- Predstavili su se i rekli da bi voleli da učestvujem na snimanju njihovog novog CD-a. U prvi mah sam pomislio da se neko šali, kratko sam im odgovorio da mi na mejl pošalju sve što imaju i da ću im se javiti. Tek kada sam dobio i pročitao njihovo pismo, shvatio sam da nije šala, da su to zaista oni, čuveni "Di toten hozen", što u slobodnom prevodu znači "Užasno dosadno". Za album koji su pripremali, bilo im je potrebno pet gudača, trombon, saksofon, truba, klavir, udaraljke i harmonika.

VIRTUOZ Đorđe Davidović, Foto Enno Kapitza

Kaže nam mladi muzičar da je prva proba usledila vrlo brzo, a zatim i tri velika koncerta koja su prethodila albumu Alles ohne Strom, nakon čega je od benda dobio zlatnu plaketu koja je svojevrsno priznanje za 100.000 prodatih primeraka albuma.

- Posle tog albuma imali smo još devet zajedničkih radio-koncerta kao najavu za veliku turneju koja je trebalo da se održi u 2020. godini, ali je odložena zbog korone - priča nam.

- To je veliko iskustvo za mene i zadovoljstvo raditi sa tako velikim bendom. Svi iz benda su veoma ljubazni, fini, skromni i nadam se daljoj saradnji.

Mocart i porodične obaveze

OSIM studija i porodičnih obaveza koje imam Beču, jer sam nedavno dobio ćerkicu, ali i posla u zubarskoj ordinaciji gde trenutno radim da bih plaćao studije i troškove života, pripremam novi album. Biće solo, a planiram da Mocartova dela za klavir odsviram na harmonici, ali da to ne bude transkripcija, već da note za klavir bez bilo kakvih adaptacija odsviram na svom instrumentu - najavljuje Đorđe.

Foto Privatna arhiva

Ljubav prema harmonici Đorđe gaji od najmlađih dana, a preneo mu ju je otac Vojkan, profesor Elektronskog fakulteta u Nišu, inače rodom iz Svrljiga, gde je Đorđe često boravio. Sa tri godine roditeljima je tražio da mu prave harmoniku od papira, a već sa pet, otac ga je naučio nekoliko pesmica na harmonici. Tada je dobio i prvu harmoniku. Sa sedam godina upisao je osnovnu muzičku školu i ozbiljno se posvetio harmonici, a poziv "Totena" da zasvira za njihov bend rezultat je njegovog talenta i scenske dominacije širom sveta.

Titula prvaka u juniorskoj kategoriji na Svetskom kupu harmonikaša u Spoletu u Italiji pripala je upravo njemu, kada je sa samo 17 godina na "dugmetari" izvodio dela Baha, Bramsa, Vojtenka, Semjonova i Skarlatija. Već naredne, 2013, Grad Niš ga je nagradio najvećem priznanjem - "Svetosavskom nagradom", kao najuspešnijeg mladog umetnika, što je bio dovoljan podstrek da se posle završene osnovne i srednje muzičke škole otisne u Beč na studije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade