IME ODABRALI PO VIDEO-IGRICI: "Mortal kombat", za "Novosti", o počecima, albumima, kritici modernog društva, predstojećim koncertima

M. Grubor

28. 06. 2022. u 13:14

BEOGRADSKI pankmetalci "Mortal kombat", oformljeni 2009. godine, koji provokativnim stihovima opisuju svoje viđenje modernog društva, stekli su armiju obožavalaca van granica Srbije, već na samom startu karijere.

ИМЕ ОДАБРАЛИ ПО ВИДЕО-ИГРИЦИ: Мортал комбат, за Новости, о почецима, албумима, критици модерног друштва, предстојећим концертима

Foto Vedran Sevčuk

Ipak, uprkos brojnoj publici koja je željno iščekivala svaki njihov koncert, počeci su im bili jako skromni, a o tome niko nije pisao. Pevač "Mortal kombata" Miloš Kriki Kričković, prisetio se tih dana i otkrio za "Novosti" kako su od benda čije su prve pesme snimljene van studija prerasli u legendarni sastav koji danas puni sve koncertne dvorane.

- Bilo je u početku skromno, ali jako entuzijastično - priča nam Kričković. - Prve demo pesme su snimane u stanu našeg prvog bubnjara Stoleta. Sećam se da sam vokale smeo da snimam tek kada Stoletova sestra završi sa učenjem.

Govoreći o prvim koncertima, Kričković ističe da su imali veliki odziv publike. Ali, na putu do uspeha "kočili" su ih festivali koji su ih tretirali kao demo bend.

- Bili smo klinci, željni dokazivanja, a sve što nam je trebalo od klubova, da napravimo samostalni koncert, bila je struja - naglašava Kriki. - Vrlo brzo smo nastavili sa snimanjem albuma, a svaki je bio drugačiji od prethodnog. Nismo ziceraški jurili zvuk prvog albuma, već smo dozvolili sebi da se razvijamo. Većina publike je pozdravila takvu odluku.

Foto Marko Ristić

Odrastajući uz bendove koji su pevali na maternjem jeziku, kako Kriki sam priznaje, odlučili su da prave pesme koje bi voleli da slušaju kao publika. Na naziv benda, dodaje, veliki uticaj imala je video-igrica koja je obeležila njihovo detinjstvo.

- "Mortal kombat" igrica obeležila je naše detinjstvo, zato što je svaki akter u pesmama izvukao deblji kraj, barem na prvom albumu. Ipak, bilo smo klinci od dvadesetak godina - sa smeškom kazuje Kričković.

Prema njegovim rečima, tehnološki razvoj otvorio je nove mogućnosti za izvođače, ali brojni izazovi i dalje postoje.

- Danas možeš da snimiš demo na svom računaru, u svojoj dnevnoj sobi, da ga okačiš na "Jutjub" i da se promovišeš putem društvenih mreža, što smo i sami radili - veli nam pevač. - Ranije ti je bio potreban studio, izdavačka kuća, radio ili televizija. Jedini veći izazov danas je to da budeš originalan, zato što je uglavnom sve već odsvirano i otpevano.

Obožavaoci, koji s nestrpljenjem čekaju njihov naredni koncert, imaće mogućnost da ih slušaju u Kragujevcu, 2. jula na "Arsenal festu", zatim u Vodnjanu kod Pule, pa u Aranđelovcu, Vladičinom Hanu, Apatinu i Rajevom Selu kod Županje. "Mortal kombat" trenutno rade na snimanju novih pesama, nakon čega će objaviti album.

BOLjE BITI DI-DžEJ, NEGO BEND

NA pitanje kako danas vidi muzičku scenu na Balkanu i da li je moguće da se živi od muzike, Kričković šaljivo odgovara:

- Budućim izvođačima bih poručio da svi budu di-džejevi. Mnogo je lakše kada si izvođač sa laptopom, kome će organizator platiti avionsku kartu, nego da lomiš kičmu u kombiju sa ostatkom benda sa kojim posle još moraš da podeliš i honorar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja