NIŠTA NIJE PREKO NOĆI, SEM LJUBAVI: Dragi Jelić o 52 godine "Ju grupe", počecima, tajni pesme "Dunave"...

T. CVIJETIĆ

18. 08. 2022. u 15:00

NAJDUGOVEČNIJI srpski i jugoslovenski rok bend "JU grupa" prepoznatljivim zvukom, mešavinom gitara, narodnog melosa i emocija, već 52 godine žari na sceni.

НИШТА НИЈЕ ПРЕКО НОЋИ, СЕМ  ЉУБАВИ: Драги Јелић о 52 године Ју групе, почецима, тајни песме Дунаве...

Foto Wood RS

Veliki jubilej, pola veka rada, nisu mogli da obeleže 2020. zbog pandemije korone, pa će to učiniti 10. septembra na stadionu "Tašmajdan" u Beogradu. Na koncertu će im se pridružiti 12 veličanstvenih kolega iz bivše SFRJ - Tihomir Pop Asanović, Momčilo Bajagić Bajaga, Janez Bončina, Dejan Cukić, Nikola Čuturilo, Bora Đorđević, Zvonimir Đukić Đule, Bruno Langer, Sead Zele Lipovača, Saša Lokner, Dado Topić i Vlatko Stefanovski.

Pevač Dragi Jelić (75) za "Novosti" je otkrio koju priču krije pesma "Dunave", da li bi nešto promenio u karijeri, kakav savet bi dao mladim rokerima koji tek počinju...

- "JU grupa" se rodila u zemunskoj sinagogi 29. novembra 1970. godine - kaže za naš list Dragi.

- Čuveni radio-voditelj i pilot Zoran Modli, koji nažalost više nije sa nama, setio se: "Hajde, kad već svirate u ovoj mojoj diskoteci, da vam damo ime 'Idejni posed'." Nama se to nije sviđalo, pa je Modli rekao kako bi bilo dobro da publika na ulaznicama glasa za ime grupe koja nije imala naziv. Olakšica je bila što smo rekli da će se muzika bazirati na narodnom melosu i folkloru, da ćemo pevati isključivo na našem jeziku. Neimenovani kum iz publike se setio i predložio da se zovemo "JU grupa", kao Jugoslavija. Znak JU vrlo se lako pamti.

Dragog smo pitali da li postoji nešto što bi promenio u karijeri, a on nam je duhovito odgovorio da bi jedino godine promenio.

- Ja sam zadivljen svojim godinama i, u principu, ne znam šta bih promenio - iskren je mlađi brat osnivača i gitariste "JU grupe" Žike Jelića.

- Ne mogu da promenim ni sebe ni publiku. Sve je super, ono što sam zamišljao u životu, to mi se i ostvarilo i to se i događa.

Pričajući o istoriji pesme "Dunave", kaže nam da su stihovi ove kultne numere prvobitno završili u reci.

- Svim tadašnjim članovima grupe, a u to vreme Raša Đelmaš je bio bubnjar, rekao sam da imam tekst za novu pesmu "Dunave" - kazuje nam roker.

- Inače, prilikom odabira pesama, volim da se konsultujem sa svima, da ne bude da sam izričit u nekim stvarima. Međutim, desilo se da se Petru nije svideo tekst. Pesma mu je bila ljigava, bezveze. "Kakav je ovo tekst", rekao je i bacio ga vodu. Ja brzo uhvatim onaj papir i kažem: "Nema problema, mi ćemo to snimiti, a ako ne bude dobro, ja sam odgovoran što to neće biti slušana pesma." I tako se desilo da smo "Dunave" uvrstili u repertoar i primećujem da je i danas rado slušana i veoma dobro prihvaćena.

Foto N. Skenderija

Na pitanje kako voli da provodi slobodno vreme, Dragi nam govori da ide na pijacu, šeta pored reke, vozi bicikl ili sedne na motor ili u auto. A ako mu se ništa od toga ne radi, sedne u neki kafić i popije kafu. Objašnjavajući šta je potrebno mladim muzičarima za opstanak na sceni, ističe kako ništa ne ide preko noći, sem jedne stvari:

- Mladi muzičari moraju da istraju, da budu uporni, da ideju koju imaju sprovedu, plasiraju je publici. To će im se kad-tad vratiti dobrim. Ništa ne može preko noći, sem da se zaljubite. Sve ostalo mora da se radi, mora da postoji neko vreme, upornost, tvrdoglavost, pa i malo sreće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!