POLA VEKA ROKA: Žika Jelić o slavljeničkom koncertu "Ju grupe" na "Tašmajdanu" 10. septembra

Tatjana LOŠ

20. 07. 2022. u 08:11

KADA kažemo najdugovečniji rokenrol bend na prostoru bivše Jugoslavije, mislimo - "Ju grupa". I dodajemo - ovo je sastav koji traje čak pola veka!

ПОЛА ВЕКА РОКА: Жика Јелић о слављеничком концерту Ју групе на Ташмајдану 10. септембра

Foto: Wood RS

U to ime, bend koji izvodi vanvremenske rok hitove veliki jubilej će proslaviti velikim beogradskim koncertom 10. septembra na "Tašmajdanu". Frontmen Žika Jelić (80) za naš list kaže da su pripreme u toku i da čekaju zvaničnu potvrdu muzičara iz svih republika bivše SFRJ koji će te večeri izaći na binu sa njima.

- Želeli smo da to bude nastup na kojem se nećemo ograničiti ni vremenski ni prostorno, već da napravimo mali vremeplov u kojem ćemo uživati sa kolegama sa kojima smo voleli da sviramo - kaže, za "Novosti", Jelić. - Drago mi je što će koncert biti na "Tašmajdanu", jer volimo to mesto, a gledaćemo da se dogovorimo i sa "onim gore" da nam 10. septembra ne pošalje kišu, jer struja i vlaga baš ne idu zajedno. Doduše, mislim da je Bajaga više puta svirao po kiši nego na suvom terenu, pa ćemo i mi preživeti. Ostaje još samo da nam korona ne poremeti planove.

Jednom je to već učinila. Punih 50 godina benda navršilo se u godini u kojoj je proglašena pandemija, pa bend te 2020. nije imao rođendansko slavlje. Ni 2021. im situacija nije išla naruku, ali sada se nadaju da će 10. septembar biti baš slavljenički.

Članovi "Ju grupe" uvek ističu da ih je ljubav održala svih ovih godina i da će svirati dokle god ih služe prsti. Zbog toga je drugo ime večitih momaka - istrajnost. A pet decenija te dobre muzike svakako ne bi bilo ni bez jednostavnosti, jer ona je, kako vole da kažu, rokenrol. Na pitanje o velikom jubileju, Dragi Jelić obično uzvrati kontrapitanjem: "Šta je pola veka za čoveka?", dok je Žika svestan da pet decenija nije malo i da je to nečiji ceo životni vek:

VOLjENI I POŠTOVANI

ROK kritičar Peca Popović rekao je o "Ju grupi" da je nastala u dane kada je muzika bila važna, a ne bućkuriš:

- Svedok sam, znam ih od početka, praktično pre Velikog praska! Stvarnost ume da se ponekad razbije o čvrstinu pene sećanja. Navala uznemirene sete podseća me da se u istini "Ju grupe" nalazi puno moje životne istine. Sve najlepše što se moglo doživeti u domaćem roku ja sam proživeo uz Jeliće i njihove saučesnike u tom velikom putovanju kroz vreme i iskušenja. Uspeli jer su nadigrani tek pošto se nisu odrekli beskompromisnosti, voljeni jer na bini nikad nisu pobeđeni, poštovani jer su ostali pošteni.

- Kada razmišljam o prohujalim godinama, ne mogu da se pretvaram da ih je malo iza nas. I bile su baš kao nečiji život - i lepe i manje lepe, uzbudljive i obične, radosne i tužne. Svega je tu bilo i mnogo toga se promenilo za 52 godine otkako smo postali "Ju grupa".

Bend su davne 1970. osnovala rođena braća Žika i Dragi Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović. Jelići su već imali solidno muzičko iskustvo i bili su poznati kao članovi "Albatrosa", a u novu priču su ušli kao u neku vrstu entuzijastičnog eksperimenta. Kornelije Kovač im je predložio da se zovu "Idejni posed", što je bio samo privremeni, radni naziv. Na nastupu u zemunskom klubu "Sinagoga" 29. novembra iste godine, Zoran Modli pozvao je publiku da im odabere ime. Činilo se da je od svih najbolje zvučao predlog Miroslava Stanivuka, pa je od te noći ovaj rokenrol sastav postao - "Ju grupa".

Foto: P. Mitić

- Miroslav je (p)ostao naš kum, a ime nismo želeli da menjamo ni kada su to od nas možda očekivali. Mi smo nastali u Jugoslaviji, svirali smo širom te zemlje i ostali smo "Ju grupa" i posle njenog života. Skoro da smo, uz hotel "Jugoslaviju" i "Jugoslovensku kinoteku", izuzetak u tome - kaže Žika, podsećajući nas da su svakog 29. novembra, na nekadašnji praznik, Dan Republike, svirali rođendanske koncerte.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!