"BALON OBRAZI" ZA NAJBOLJI BAS: Aleksandar Jović Gute (33) - Najtrofejniji trubač u Srbiji

V. ILIĆ

13. 07. 2022. u 08:54

TRUBAČ koji je osvojio najviše nagrada na Saboru trubača u Guči i čije ime već deset godina stoji uklesano na ploči majstora trube u dragačevskoj prestonici je Aleksandar Jović zvani Gute (33) iz Vlasotinca.

БАЛОН ОБРАЗИ ЗА НАЈБОЉИ БАС: Александар Јовић Гуте (33) - Најтрофејнији трубач у Србији

Foto: V. I.

Fotografije i snimci korpulentnog basiste, koji je čak sedam puta proglašavan za najboljeg na finalnom takmičenju u Guči, godinama unazad završavaju na stranama svetske štampe i medija, jer prilikom sviranja obrazi ovog trubača napumpaju se toliko da izgledaju kao dva balona iz kojih izlazi neverovatan zvuk moćne i najveće trube.

Kao dete, odrastajući u muzičkoj porodici, Aleksandar je prvo počeo da svira harmoniku, i to uz svog sada pokojnog dedu Petra, dok mu je otac Dragan svirao bas trubu.

- Prva želja mi je bila da budem harmonikaš, i to mi je dobro išlo, iako nisam znao nijednu notu. Ipak, stalno me je vukla neka strast prema trubi. Uzimao sam od oca trubu i tako počeo da sviram. Bilo je to 2003. godine, a prva nagrada u Guči je došla već posle tri godine - rekao nam je Gute. - Imam svoj stil sviranja, koristim svoje muzičke fazone, a svakom orkestru sa kojim sam svirao radio sam aranžmane za pesme koje će svirati na takmičenju u Guči i za to su bili nagrađivani.

Svirao je u orkestrima Bojana Krstića, Bojana Ristića, Marka Markovića, čuvenog Milana Nikolića Donje..., a sada i sa kapelnikom Vladimirom Ivanovićem iz Zagužanja. Često za Jovića kažu da je njegova truba pola orkestra i da je apsolutni sluhista.

NAGRADE TEK SLEDE

MAJSTORI trube obično, posle osvajanja majstorskog pisma, a nakon trostruke pobede na Saboru, povlače se sa scene finalnog takmičenja najboljih trubača u Srbiji. Aleksandar ipak ne želi da odustane od takmičenja i kaže da su pred njim tek nagrade za najbolju svirku, pa makar odsviranu i na najstarijem basu na kojima sviraju trubači u Srbiji.

- Ne volim sebe da hvalim i, iskreno, stidim se hvale. Mislim da muzika nikada ne može da se usavrši, odnosno da uvek može bolje i da se uči novo i novo. Ne znam note, ali znam akorde. Što se sluha tiče, mogu samo da kažem da prepoznajem ton čak i ako bilo čime udarite u čašu, recimo. To se ne uči, to je Božiji dar - kazao nam je Aleksandar.

Iako najbolji i najtrofejniji basista u Srbiji, Gute svira na instrumentu koji je star više od 50 godina. Truba mu je iskrpljena, izlupana, preživela sve i svašta. Veli da mu je želja da zasvira na novom instrumentu, ali je previše skup za njega.

- Sve što zaradim od svirke, jer od toga samo i živim, dajem u kuću. Samohrani otac sam sedmogodišnjeg deteta, otac i majka su bolesni, a sa nama žive i dva brata. Svi oni zavise od mene, tako da nikada nisam mogao da izdvojim novac za novu bas trubu. Možda bi Guča mogla da mi pomogne, a možda je to i previše za njih... ne znam - zaključio je Aleksandar.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna