MOLDAVIJA POKRADENA: Otkrivena prevara, 12 bodova od Rumunije otišlo Ukrajincima

Srna

16. 05. 2022. u 16:11

EVROPSKA radiodifuzna unija /ERU/ drugačije je rasporedila poene koje su rumunski članovi žirija dodelili učesnicima "Evrovizije", pa je tako Ukrajina, umesto Moldavije, dobila maksimalan broj poena od Rumunije, saopštio je rumunski javni medijski servis TVR.

МОЛДАВИЈА ПОКРАДЕНА: Откривена превара, 12 бодова од Румуније отишло Украјинцима

Foto: Twitter printscreen/Eurovision

ERU je saopštila da je iz takmičenja isključila žiri šest zemalja pred saopštavanje rezultata glasanja, pozivajući se na "nepravilnu šemu za glasanje", ali nije navela o kojim državama je reč.

Kada je bilo vreme da se saopšti rezultat glasanja rumunskih članova žirija, predstavnica Rumunije Eda Markus nije se pojavila u televizijskom prenosu.

- Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da se glasanje rumunskog žirija nije uračunalo u konačan rezultat. Organizatori su drugačije podelili bodove učesnicima finala u ime naše zemlje. Naglašavamo da je rumunski žiri odlučio da maksimalan broj poena dodeli predstavnicima Moldavije - ističe se u saopštenju rumunske televizije.

U saopštenju je naglašeno da ni žiri niti predstavnici TVR nakon drugog polufinala nisu obavešteni o sumnjama u vezi sa glasanjem iz Rumunije, što nagoveštava da su pravila promenjena tokom takmičenja, a da učesnici nisu unapred obavešteni, preneo je "Sputnjik".

Moldavija je usled izmena u glasanju ostala bez poena iz Rumunije. TVR je zatražio od organizatora "Evrovizije" da pojasni razloge zašto su rezultati glasanja u Rumuniji promenjeni na "netransparentan način".

Na ovogodišnjoj "Evroviziji" u Torinu u subotu, 14. maja, pobedila je ukrajinska grupa "Kaluš orkestra". Ukrajina je nakon glasanja žirija i javnosti osvojila 631 poen, dok je predstavnik Velike Britanije Sem Rajder osvojio drugo mesto sa 466 bodova. 

BONUS VIDEO: UVEK ISPRED DRUGIH: Proslavljen drugi rođendan "Magazina Novosti"


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)