KRITIKA DRUŠTVA I U LJUBAVNIM STIHOVIMA: Drugo izdanje knjige o DŽoniju Štuliću

V. N.

24. 01. 2022. u 12:27

DRUGO izdanje knjige "Rok pesnik Branimir Džoni Štulić" ("Službeni glasnik") autora dr Zlatomira Gajića, predstavljeno je u Institutu za evropske studije, a u okviru promocije održana je tribina o stvaralaštvu tog muzičara.

КРИТИКА ДРУШТВА И У ЉУБАВНИМ СТИХОВИМА: Друго издање књиге о Џонију Штулићу

Foto Kamenko Pajić

Knjiga je zapravo adaptacija doktorske teze autora iz 2018. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je težište na poeziji umetnika kroz rok muziku, a analizirao je 250 Štulićevih pesama.

- Baviti se rokenrolom na ovaj način nije bilo nimalo lako, jer se ističe i analizira rok poezija kroz tako obimnu karijeru kakvu je imao Štulić, pa je, na neki način, ovo delo pionirski poduhvat - rekao je Gajić.

- Moj magistarski rad bio je o rok poeziji Milana Mladenovića, a profesor me je ohrabrio da mogu da pišem o rokenrolu. Prve ideje su mi bile da doktorat bude o delima Homera ili Dantea, ali me je onda put odveo u svet Džonija Štulića. Podsetio bih da je Zapad iznedrio veoma značajne pesnike u rokenrolu, kao što su Džon Lenon, Džim Morison, Bob Dilan, Dejvid Bouvi ili Lu Rid.

Zlatomir Gajić, Foto Tanjug

Gajić kaže da je Štulić stvarao lirsku poeziju, u kojoj je dominirao pesimizam, ali da su takođe prisutni umetnikova ljutnja, mržnja, tuga, seta, čežnja, nemir, melanholija, bol, pobuna, strah ili rezigniranost. Kao pesme koje nose donekle notu pobune i sete naveo je "Kurvine sinove", "Uvijek ista priča", "Pametni i knjiški ljudi", "Jablan", izdvojio je i tematski opus sa socijalnim i misaonim pesmama poput "Kad fazani lete" i "Anđeli", ali i segment balkanologije koji predstavlja kultna pesma "Balkan" i društveno-političke stvarnosti u numerama "Prokleto ljut", "Pavel", "'68", "Užas je moja furka".

- Zanimljivo je u njegovom književnom stvaralaštvu da je i u ljubavnoj poeziji nalazio način da progovori o svetu danas i da kritikuje društvo - dodaje Gajić i pominje pesmu "Žena drugog sistema" sa debi albuma "Azre".

- Štulićeva definicija nepravde bila je da je to najblaži oblik besmisla i destrukcije, a ta tema provlači se kroz većinu tekstova.

Inače, autor je rekao da je sa Džonijem Štulićem imao samo jedan kratak kontakt, i to preko istaknutog publiciste Petra Pece Popovića, te da mu je on izričito rekao da može da piše o njemu, ali ne i da objavljuje njegove pesme, jer će ga u suprotnom tužiti za autorska prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024