MOJE PESME SU ISKRENE I ŠALJIVE: Kompozitor i dirigent Aleksandar Sedlar objavio prvi album za PGP RTS

V. N.

24. 01. 2022. u 12:41

PRIPADNIK najmlađe generacije savremenih kompozitora klasične muzike u Srbiji, dirigent, aranžer i multiinstrumentalista sa diplomama dva fakulteta, Aleksandar Sedlar, iako je prisutan u muzici dugo godina, tek sada je objavio svoj prvi album "Sale i Sedlari" za našu najstariju diskografsku kuću PGP RTS.

МОЈЕ ПЕСМЕ СУ ИСКРЕНЕ И ШАЉИВЕ: Композитор и диригент Александар Седлар објавио први албум за ПГП РТС

Foto Milan Đakov

Izlasku albuma je, kako kaže, prethodio neophodan proces traganja i stvaralačkog preispitivanja, ali i lutanja po raznim stilovima.

- Potrajalo je malo, ali je na kraju ispalo baš kako treba - kaže Sale Sedlar. - Uvek sam radio neke druge stvari, drugu muziku, brojne neke projekte, a svoje sam odlagao i stavljao na poslednje mesto. Sad sam rekao sebi, hajde konačno da izađe tih prvih 12 pesama, da bih mogao da nastavim dalje. Zadovoljan sam kako je sve ispalo.

Na albumu je sarađivao sa bubnjarima Peđom Milutinovićem i Milošem Branisavljevićem, gudačima Milošem Petrovićem, Mladenom Drenićem i Miljanom Popović, trubu je u jednoj numeri svirao njegov bivši cimer iz Amerike Kris Šel, a Nikola Demonja i Luka Ignjatović su svirali saksofone. Među 12 kompozicija ima onih koje su nastale i pre više od deceniju, kao i onih iz skorijeg perioda. Sale kaže da je tih 12 pesama želeo da objavi na istom albumu, jer je time, na neki način, tako ovekovečen njegov razvojni put kao autora. Zato su tu i numere iz 2009, koje je možda i prerastao, ali i one koje svedoče kako se njegovo eksperimentisanje dalje razvijalo tokom godina. On je to rado činio i kao tekstopisac, pa su njegovi tekstovi uglavnom šaljivi, i "svaki ima neki obrt, kao i poneku poganu reč koja je u kontekstu pesama nezamenjiva".

- Ovaj album je pre svega iskren, jer sam se trudio da ostanem dosledan sebi - ističe Sedlar.

- Kad čovek voli ono što radi, onda to samo od sebe ide. Inspiraciju možete da pronađete u bilo čemu. Ja sam je našao čak i u prljavim pikslama, zbog mog oca (čuveni beogradski gitarista Ljubomir Sedlar, koga su zvali Ljuba Hendriks) koji ih je stalno čistio. Ako je čovek dovoljno otvoren i maštovit, od svačega može da napravi nešto.

SVIRA VIŠE OD 20 INSTRUMENATA

NA Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu Sedlar je diplomirao kompoziciju (kao student generacije) i dirigovanje, a master studije komponovanja završio je u Americi. Njegove kompozicije izvođene su od Kolarca do Berlinske filharmonije, a kao gitarista, klavijaturista, aranžer i producent, radio je sa najvećim imenima naše pop muzike, poput Zdravka Čolića, Željka Joksimovića, Nemanje Radulovića... Akademskom horu "Kolegijum muzikum" poklonio je, za njihov 40. rođendan, kompoziciju "Idi vidi dedu". Komponuje i muziku za film, pozorište i televiziju, a osim gitare, svira i klavir, bas, bubanj... više od 20 instrumenata. Kao autor spaja nespojivo, u želji da iskaže svu lepotu i raskoš muzike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba