"BUBE" VRAĆAJU VERU U LJUBAV: Snimljen dokumentarni film o navodnom boravku "Bitlsa" u Valjevu

B. PUZOVIĆ

27. 11. 2021. u 12:14

TIPIČNO valjevska, jedinstvena zavrzlama pretočena u neobični festival o navodnom boravku "Bitlsa" u gradu na Kolubari, ovekovečena je u dokumentarnom filmu "BitlVAnija", koji traje 90 minuta, sa više od 80 aktera različitih generacija.

БУБЕ ВРАЋАЈУ ВЕРУ У ЉУБАВ: Снимљен документарни филм о наводном боравку Битлса у Ваљеву

Deo ekipe filma o "Bitlsima", Foto BitlVAnija

I samo jednu glavnu ulogu koju tumači - grad Valjevo.

Kao u pesmi "Uz malu pomoć mojih prijatelja" legendarnih liverpulskih "buba", ekipa stvaralaca i poštovalaca pop kulture u Valjevu je 8. decembra 2014, na dan kada se dogodio atentat na Džona Lenona, a povodom pola veka od početka rada "Bitlsa", velikana rokenrola, započela je jedan od najmaštovitijih festivala u Srbiji, a verovatno i regionu. Tada je, prvi put, organizovana "BitlVAnija", umetnički performans, posvećen odnosu Valjeva sa legendarnom rokenrol četvorkom iz Liverpula!

- Do danas, festival je angažovao veliki broj stvaralaca, održan je niz izložbi, nastupilo više od 30 izvođača muzike, a kroz kulturne prostore u Valjevu prošle su hiljade posetilaca - kaže akademski slikar Zoran Mujbegović, jedan od autora "BitlVAnije".

- Ove godine, otišli smo korak dalje, u produkciji "Šta hoćeš" i Književnog kluba Valjevo, snimljen je dugometražni dokumentarni film, čija će premijera biti na Valjevskim filmskim susretima, 8. decembra, u ovdašnjem Centru za kulturu. Najveću radost predstavlja sjajan odziv Valjevaca za učešće u filmu.

Sama najava dokumentarca pobuđuje interesovanje, jer film, kako je navedeno, otkriva da je baba Džordža Harisona rodom iz sela Sandalj kod Valjeva. Da se još prepričava boravak "liverpulskih buba" u Valjevu i okolini, da je žir mira zajednička ideja Džona Lenona i Josipa Broza Tita, nastala podno ovdašnjeg spomenika Stevanu Filipoviću, da je hit "Ob-la-di, ob-la-da" samo obrada tradicionalne romske pesme...

- "BitlVAnija" je optimistički fenomen koji prevazilazi granice Kolubarskog okruga i Srbije i to je razlog što smo u ovaj kinematografski projekat uložili maksimum energije u ovoj, poprilično bolesnoj, godini - kaže reditelj i scenarista Rastko Šejić.

- Upravo u toj suprotnosti sa sivilom, u koje nas je pandemija korone zavila globalno, ova filmska priča vraća veru da je ljubav jača od realnosti. Dobri duh vrhunske umetnosti, urbani smisao za humor i sećanje na prvu igranku, nije moguće ugasiti i poništiti poplavom gluposti. Nadam se da smo uspeli da gledaocima prenesemo taj optimizam.

RADIMO PRAVU STVAR

- SIGURNI smo da će sa premijere dokumentarca ljudi izaći nasmejani, pevušeći pesme "Bitlsa", što nas izuzetno veseli - kaže nekrunisani kralj duvan-čvaraka, inicijator i organizator "BitlVAnije" Slavan Batoćanin.

- Film je, zapravo, svedočanstvo da radimo pravu stvar, da se nismo predali zaboravu i da "Bitlsi" i dalje žive u Valjevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)