OD "MAŠINCA" DO LEGENDI BLUZA: "Zona B" predstavila kompilaciju najvećih hitova u 35 godina dugoj karijeri

M. Ć.

04. 10. 2021. u 07:36

KULTNI beogradski bluz bend "Zona B" predstavio je u radnji "Jugotona" novo kompilacijsko izdanje Greatest hits collection, kojim grupa obeležava 35 godina rada.

ОД МАШИНЦА ДО ЛЕГЕНДИ БЛУЗА: Зона Б представила компилацију највећих хитова у 35 година дугој каријери

trajanje Vlada Pejak i "Zona B", Foto Jugoton

Peru Zariju, Zdenka Kolara, Dudu Bezuhu, Dušana Ristića, Peru DŽoa i Radeta Radivojevića podržale su, dolaskom na promociju, brojne kolege i prijatelji. U druženju su uživali Vlada Janković DŽet, Dejan Cukić, Prljavi inspektor Blaža, Miroslav Cvetković Cvele, Nikola Čuturilo Čutura, Srđan Marjanović, Vojislav Đukić Koki, Saša Gajović...

Vlada Pejak, jedan od pokretača bluz scene u Srbiji, napomenuo je da naziv "Najveći hitovi" ne ide uz ovu vrstu muzike, ali da "Zona B" ima pravo da ga upotrebi.

- Od početka su bluz-rokom, a kasnije zaokretom ka ortodoksnijem bluz izrazu, imali zavidan broj sledbenika, ako imamo u vidu da bluz nije komercijalan žanr - naveo je Pejak.

- NJihova prva svirka je bila početkom 1987. na "Mašincu" koji, u tom trenutku, već više nije bio glavno mesto za bluz dešavanja u Beogradu. Ona su se polako selila u neka institucionalno važnija mesta poput Doma omladine. "Zona B" je poslednja velika stvar koja je izašla sa "Mašinca".

Pejak je podsetio da su prva dva albuma grupe ispunjena obradama, a posle toga se prešlo na originalne pesme.

- Ovaj disk je sažetak njihovog autorskog rada. I pored toga što je kompilacija, ima karakteristike novog albuma. Duda Bezuha je uradio nešto malo nove produkcije i masteringa, Pera DŽo i Rade Radivojević su dosnimili neke delove koji nisu bili na originalnim snimcima.

Basista i jedan od osnivača grupe Zdenko Kolar istakao je zadovoljstvo što je objavljena ova kompilacija.

- Mislio sam da to neće biti baš tako jednostavno, jer treba naći komercijalnu potporu. "Jugoton" je, međutim, to uradio bez problema - istakao je Kolar.

Bend u nastupajućem periodu ima dve zakazane svirke.

- Sviramo 16. oktobra u beogradskom "Sinermanu", a krajem novembra u novosadskom "Fokstrotu". Uradićemo, sigurno, i neku veću promociju, kad malo popusti ova situacija sa koronom.

Album je, za sada, objavljen na disku, a u planu je i vinilno izdanje.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)