MIŠO, OVO JE ZA TEBE: Riblja Čorba svirala u čast preminulog Aleksića na Tašmajdanu, njegova ćerka uputila potresne reči publici

M. Ćunković

17. 08. 2021. u 15:19 >> 15:19

TUGA i neverica, i posle osam i po meseci od iznenadnog, prebrzog odlaska basiste, jednog od osnivača "Riblje čorbe" Miše Aleksića, koji je preminuo od posledica korone, 29. novembra 2020.

МИШО, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ: Рибља Чорба свирала у част преминулог Алексића на Ташмајдану, његова ћерка упутила потресне речи публици

Foto: ATA Images

Podrška, gromoglasna, bendu koji je, posle svega, smogao snage da nastavi dalje. Radost, što se ponovo peva iz sveg glasa na koncertima. Silne su se emocije uskovitlale sinoć iznad Tašmajdana, gde je "Čorba", zajedno sa gostima, pred 8.000 obožavalaca svirala najemotivniji koncert u 43 godine dugoj karijeri. Baš dan posle bendovskog rođendana. Baš na dan kada bi Miša 68 leta napunio.

Rokenrol kao stil i način života

Ćerka pokojnog Miše, Mina, na početku koncerta pročitala je kratak odlomak iz njegove autobiografije.

- U životu moga oca bilo je lepih trenutaka, ali i ružnih i onih teških. Bilo je dosta toga. Uostalom, rokenrol kao stil i način života ne bi bio tako divan da ne sadrži ono što danas nazivamo ludilo. Kad kažem muzika - mislim na rokenrol, a taj rokenrol je moj život. Hvala vam što ste došli da pre svega proslavimo Mišin rođendan i to u njegovom duhu, kako je najviše voleo - u stihu rokenrola. Uz njegov bend "Riblju čorbu", kumove, kolege i uz vas njegove najvoljenije fanove. Hoću da budete dovoljno glasni, da pevamo i skačemo da nas Miša čuje. Srećan rođendan, tata. Volimo te, ovo je za tebe - rekla je Mina, i zahvalila se publici.

Tragičan povod je doveo do toga da sinoćnji koncert, jasno koncipiran u tri dela, bude jedan od sadržajno najinteresantnijih, bar u poslednjih 30 godina rada benda. Osnovu su činile pesme koje je Miša komponovao - što sam, što zajedno sa nekim od članova grupe. Uvod - više nego efektan. Uz nasnimljen zvuk gudača na početku, bend je žestoku vožnju započeo prašeći "Ubijaju rokenrol", numeru koja otvara aktuelni album "Da tebe nije". U nastavku - "Ja ratujem sam", "Kaži, ko te ljubi dok sam ja na straži", "Odlazak u grad", "Priča o Žiki Živcu", "Celu noć te sanjam", "Lud 100 posto", "Prevara"" Tek ponešto što je u redovnom repertoaru, a toliko toga što nije svirano još od početka devedesetih, ili čak i duže. "Pevač" sa "Nojeve barke" - nikada do sinoć. A pesma "Dve gitare", poslednja koju je Miša komponovao, za novi album, premijerno izvedena ove večeri, izmamila je snažan aplauz i suze. Kako i ne bi, kada, posle Aleksićevog odlaska, Borini stihovi "Ne trošite džabe pare, nisam tol'ko važan lik, ukrstite dve gitare, nek' to bude spomenik" dobijaju duboko potresnu notu.

Na red su došli gosti, jedan za drugim. Na binu se prvo popeo Nikola Čuturilo Čutura, bivši član "Čorbe", pa sa svojim drugarima izveo "Zvezdu potkrovlja i suterena", i baladu "Sutra me probudi", koju je komponovao. Ujedno je podsetio da ga je, davnih dana, upravo Miša doveo u "Čorbu" i tako presudno uticao na njegov put. Velikani "JU grupe", Dragi i Žika Jelić, obogatili su "Amsterdam", najpoznatiju Aleksićevu kompoziciju, kao i "Svirao je Dejvid Bouvi", po prvi put ukrašenu gitarskom solo deonicom. Ode Miša baš na dan kad je "JU grupa" obeležavala 50 godina rada" Đuletu Van Gogu su sjajno legle "Ostaću slobodan" i "Rokenrol za kućni savet". Na njegovu želju, pogašena su svetla, a popaljeni mobilni telefoni upereni ka nebu. Niz gostiju završio je još jedan bivši član benda, Momčilo Bajagić Bajaga. Izveo je kompletno svoju "Kad hodaš", a "Dobro jutro", ono "Čorbino", uvek ima poseban šmek baš tu, uz crkvu Svetog Marka.

STANKOVIĆ DOSTOJAN NASLEDNIK

Da je Miša nezamenjiv, to je svima jasno. Ne samo kao muzičar, autor i jedan od osnivača benda, već i u ljudskom smislu, ali i u organizacionom. Bio je, kroz sve ove decenije desna ruka Bori Đorđeviću. Mora se, međutim, istaći da je Aleksić dostojnog naslednika na pozornici dobio u Ivanu Stankoviću, dugogodišnjem binskom tehničaru benda. Zvučno, ali i scenski, pojavno, Stanković odlično funkcioniše sa ostatkom grupe. Kroz godine, pomažući im, upoznao je kako "dišu" svi u bendu, i to sada, kad je, sticajem okolnosti, dospeo u prvi plan, u punoj meri koristi. Čak je ovacije dobio.

Iznenađenjima nije bio kraj. Usledila je, potpuno nenajavljeno, još jedna nova pesma, duboko emotivna "Oči našeg psa", i tek onda, niz hitova nezaobilaznih u finišu. Nijedan koncert "Čorbe", pa ni ovaj, naravno, nije mogao da prođe bez "Kada padne noć", "Anđela",  "Đubreta", "Kad sam bio mlad"" Snažnije i glasnije od svega, međutim, čuli su se aplauzi i skandiranja Miši Aleksiću. Da je zauvek voljen i da nikad neće biti zaboravljen, jučerašnji koncert je nesumnjivo potvrdio. Sav prihod sa Tašmajdana ide u korist njegove porodice - supruge Jasmine i ćerke Mine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a