SABORAŠI U "VRTLOGU" EMOCIJA: LJuti okršaj za "Zlatnu trubu" koju "Novosti" dodeljuju već 57 godina (FOTO)

V. Ilić

15. 08. 2021. u 01:50

PRVE noći Sabora trubača Guču je zadesio "vrtlog". Duvala je truba majstorskog asa Dejana Petrovića, oduvala za tren sve što je možda tištilo saboraše, svu muku i nedaće.

САБОРАШИ У ВРТЛОГУ ЕМОЦИЈА: Љути окршај за Златну трубу коју Новости додељују већ  57 година (ФОТО)

Foto: V. Ilić

Poveo ih je zvucima limene na "vrtešku" sreće, a potom ih ubacio u "turbulenciju" emocija, koja se oseća na svakom koraku male dragačevske varoši, preko noći preobražene u svojevrstan srpski Vudstok.

Baš tako su se ređali Petrovićevi hitovi ("Vrtlog", "Vrteška", "Turbulencija"...) na stadionu kraj Bjelice, gde je nekoliko hiljada ljudi đuskalo, skakalo, pevalo...

- Srbija je iznedrila Guču, ona dala najbolje trubače koji su se odavde vinuli u svet, a, po čemu nas, između ostalog, i tamo negde prepoznaju. Meni lično, Guča je kolevka koja me zaljuljala i otisnula u neslućene visine! To želim svakom kolegi, koji se danas takmiči ovde i koji se uvek vraća Guči - poručio je virtuoz saborašima. - Ja vam kroz trubu dajem sebe, dajem svoju dušu... znam da osećate tu emociju. Zato, uživajte, veselite se, plačite, skačite... šta vam je volja. Ljubi vas i voli vaš Dejan Petrović!

NA binu su se potom popeli najbolji trubački orkestri. Nadjačavale su se, nadmetale trube sa juga i zapada, istoka i severa. Preplitali su se kola i čočeci, južnjački melosi i šumadijske "dvojke", nešto mekanije i tiše sviranje i ono južnjačko puno basa, bubnjeva, što tera na dernek... Trubački megdani trajali su do jutarnjih sati...

Pobednika na ovom ponoćnom koncertu nije bilo, oni će se tek znati večeras, nakon ljutog okršaja na stadionu kraj Bjelice, posle koga će biti poznat i dobitnik "Zlatne trube", koju "Večernje novosti" na Saboru dodeljuju već 57 godina.

Trubači su se potom razmileli po trubačkoj prestonici. Grmelo je sa svih strana. Jedan Milan iz Nemačke, rodom iz Republike Srpske, nije puštao trubačima da odmaknu od njega i njegovih ortaka punih šest sati.

- Ženim se za 15 dana. Molio sam buduću suprugu da me pusti da kao momak još jednom dođem na Sabor u Guči. Dala je "zeleno svetlo", samo mi je zapretila: "Bez trbušnih plesačica na stolovima!" - kroz smeh nam je rekao Milan. - Poštujem dogovor, ali ne znam da li grešim ako naručujem po deseti put onu staru Tozovčevu: "Meni majka govorila što se sine ne oženiš, zašto curu ne dovedeš, staru majku odmeniš...", pa kaže: "A ja neću, pa neću, što da pravim nesreću, pevam pesmice, varam curice...".

ŽURKA je u Guči trajala do svitanja. Od umora, alkohola, neki u samo jutro poležu po vrelim gučkim ulicama. A onda u cik zore, samo što se prvi zraci sunca promole iznad gučkih brda, prolomi se trubačka budilica. Izmile trubački orkestri sa sve četiri strane sveta, okupljaju se kod spomenika trubaču, pozivaju na novi dan ludovanja, najboljeg trubačkog na svetu. Ako i to nije dovoljno, onda su Dragačevci osigurali sigurno buđenje - pucanje prangija.

- Ja sam skočila dva metra od kreveta jutros u sedam. Pomislila sam da je nekakva bomba eksplodirala. Zatresla se cela Guča. Iskočila sam napolje, vidim domaćine, smeju se. Skuvana kafa i rakija čekaju na stolu. Kažu mi da ne brinem, to je uobičajena gučka budilica - svoje utiske sa prvog Sabora ispričala nam je Stefani Dubois iz Pariza koja je sa dečkom došla u Guču, a sve zahvaljujući muzici iz filmova Emira Kusturice. - To je nešto što me je oduševilo, baš kao i trubačka muzika koja tera na igru bez prestanka...

POSLE žestoke svirke, najbolji trubački orkestri se povlače, štede usne i dah za najznačajniji trenutak u godini za njih - finalno takmičenje trubača, koje se ove godine vraća na staro vreme - nedelja u 15 časova, na stadionu kraj Bjelice. Svako od njih nada se nagradama, koje im, kako sami svedoče, u trenutku promene živote.

- Takmičim se već sedam godina u Guči. Nisam dosad osvojio nijednu od četiri najvrednije nagrade. Kao i svaki put, i ove se nadam da ću na proglašenju pobednika čuti svoje ime. Najdraža bi mi bila "Zlatna", jer ona je svakom kapelniku san. Oni koji su ga dosanjali nisu više isti, oni se uzdignu od svih. Mogu da zamislim samo kakav je taj osećaj. Ja se sav naježim kada pomislim. Kažu da je neopisivo - svoja nadanja nam je podelio trubač Vladimir Ivanović iz Zagužanja.

Da takmičenje trubača treba i mora da bude, baš kao nekad, centralni događaj svakog Sabora, slaže se i Dejan Petrović, koga su organizatori izglasali za muzičkog urednika ove svetkovine za narednih deset godina.

- Takmičenje mora da se vrati u centar pažnje, a ne koncerti, pa ne i moji nastupi. Mora da se pobednici pronesu na leđima saboraša po čitavoj varoši, da svako zna ko je pobedio i da se to slavi, da slavimo pobednike... Jer, zato je Guča postala ovo što jeste. To moramo da joj vratimo - zaključio je Petrović.

OMLADINCIMA PODELjENE NAGRADE

NA takmičenju omladinskih orkestara u Guči, nagrade u ovoj kategoriji osvojili su: treći trubač - Mlađan Krstić iz orkestra Mlađana Krstića, Zagužanje, drugi trubač - Stefan Mladenović iz orkestra Stefana Mladenovića iz Požege, dok je za najboljeg trubača proglašen Aleksandar Ilić iz orkestra Aleksandra Ilića, Stubal. Treći je orkestar - Miroslava Đunisijevića iz Arilja, drugi orkestar - Braća Ilić, Čestobrodica. Prvo mesto u ovoj kategoriji osvojio je orkestar Stefana Mladenovića iz Požege.

MAJSTORI TRUBE I BREGOVIĆ

NA programu trećeg dana Sabora u Guči su koncerti majstora trube, koji počinju od 18 časova na stadionu kraj Bjelice. Ređaće se orkestri Dejana Lazarevića, Elvisa Ajdinovića, Dejana Jevđića, a onda sledi nastup Gorana Bregovića sa svojim orkestrom. Zavesu na ovogodišnji Sabor spustiće nastup pobednika 60. Dragačevskog sabora trubača.

- Ove godine ćemo imati potpuno drugačiji repertoar u odnosu na ono na šta je navikla naša publika. To će biti iznenađenje za sve - kazao nam je majstor trube Dejan Jevđić, inače trostruki dobitnik "Zlatne trube", dara "Večernjih novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!