HADŽIMANOVU ORDEN ZASLUGA: Zbog doprinosa muzici makedonski predsednik posthumno odlikovao šansonjera

V.N.

25. 07. 2021. u 08:25

PREDSEDNIK Severne Makedonije Stevo Pendarovski na svečanoj ceremoniji u vili "Vodno" posthumno je odlikovao "Ordenom zasluga" pevača i glumca Zafira Hadžimanova, koji je 27. marta preminuo od korone.

ХАЏИМАНОВУ ОРДЕН ЗАСЛУГА: Због доприноса музици македонски председник постхумно одликовао шансоњера

Foto Arhiva Novosti

Uručujući odlikovanje Zafirovom sinu Vasilu, rekao je da jedinstvenom bardu odlikovanje pripada zbog svega što je učinio u muzici.

- Ovaj plodan i svestrani umetnik je kroz muzičke, poetske, dramske i filmske uloge mogao da govori jezikom mnogih generacija, a, istovremeno, lako i neprimetno povezivao različite ljude - kazao je Pendarovski.

- Veran svom makedonskom kulturnom jezgru, Hadžimanov je mogao da interpretira makedonsku izvornu muziku kroz savremene i popularne forme. Prepoznatljiv po širokom osmehu, kralj šansona uspeo je da osvoji publiku gde god je nastupao. Sam, ili u tandemu sa njegovom Senkom Veletanlić, snimio je bezbroj zvučnih zapisa, TV programa i držao koncerte širom sveta, popularišući makedonsku i jugoslovensku kulturu.

U ime pokojnog oca Zafira, ali i cele porodice Hadžimanov i Veletanlić, njegov sin Vasil Hadžimanov zahvalio se na društvenim mrežama državi Severnoj Makedoniji na odlikovanju Orden za zasluge, kao i državi Republici Srbiji na odlikovanju Karađorđeva zvezda prvog stepena, koja su posthumno dodeljena njegovom ocu:

- Veoma mi je žao što Zafir nije lično mogao da primi ova značajna odlikovanja, jer znam koliko bi mu to značilo, no, čast i zadovoljsvo je svakako veliko. Zato hvala svima zaslužnima što su prepoznali ogroman kulturno-umetnički značaj koji je moj otac ostavio u amanet ovim državama tokom svoje dugogodišnje i plodonosne karijere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a