ČAST JE PREDSTAVLJATI SRBIJU U SVETU: Etno-grupa "Iskon", promovisala novi album za 20 godina rada

M. Ćunković

21. 06. 2021. u 11:34

GRUPA "Iskon" iz Subotice, koja predstavlja etno-zvuk Srbije i regiona na savremen način, nedavno je, u jednoj beogradskoj bašti, promovisala treći album "Prsten mladoženjski".

ЧАСТ ЈЕ ПРЕДСТАВЉАТИ СРБИЈУ У СВЕТУ: Етно-група Искон, промовисала нови албум за 20 година рада

Foto Nenad Bošković

Ovo izdanje objavljeno je još prošle godine za "Multimedija mjuzik", ali je pandemija kovida 19 usporila njegovo predstavljanje javnosti.

Na albumu se nalazi 11 pesama iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske i Bosne i Hercegovine. Grupu su dolaskom na promociju podržale kolege - Ljuba Ninković, Vladimir Đurić Đura, Teofilovići, bubnjar Čeda Macura...

Direktor i vlasnik "Multimedija mjuzika" Rodoljub Stojanović rekao je da je ovo izdanje "nešto što svaka diskografska kuća želi za sebe".

- Pesme su odsvirane i otpevane u jednom dahu - istakao je Stojanović. - Obično, kad se objavljuje izdanje, imamo različite numere koje muzičari pokušavaju da uklope u album. Ovde se to ne oseća. Ovo izdanje je vredno pažnje, ne samo na našem tržištu, već i u inostranstvu.

Vokal "Iskona" Milanka Nastasović podvukla je da je 2021. izuzetno značajna za grupu, zbog obeležavanja 20 godina od osnivanja.

- Novi album predstavlja pravu retrospektivu našeg rada - ocenjuje Nastasovićeva. - Pažljivo smo birali pesme. Neke od njih smo izvodili i pre 15 godina, danas su u malo drugačijem aranžmanu. Velika je čast i zadovoljstvo što dve decenije predstavljamo našu zemlju u inostranstvu, na brojnim koncertima i festivalima. Izuzetno nam je drago i što postoje institucije koje prepoznaju značaj onog što mi radimo, pa se zahvaljujemo Sokoju, koji je finansijski podržao izdavanje ovog albuma.

Poslednjih godina, u regionu je trend da se etno-muzika predstavlja na moderniji način.

- Konkurenciji se radujemo i priželjkujemo je - kaže Milanka za "Novosti". - Da nas ima i duplo više, ne bismo uspeli da oživimo sve one stare pesme. Bilja Krstić sa "Bistrikom" takođe obeležava 20 godina postojanja, to su lepi jubileji. Šteta što nema više novih grupa koje su sada tek počele da neguju tradicionalnu muziku, i koje će za dve decenije da slave jubilej kao što mi radimo danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili