OSTAVILI SU NAM MUZIKU I OSMEHE: Emocijama ispunjena tribina o Miši Aleksiću i Dragoljubu Đuričiću, u sklopu "Dok'n'ritma"

M. Ćunković

11. 06. 2021. u 23:11

IZUZETNO dirljivo, uz mnoga sećanja, setu, ali i poneki osmeh, protekla je u četvrtak, u Domu kulture "Studentski grad" na Novom Beogradu, u sklopu šestog festivala "Dok'n'ritam", tribina o Miroslavu Miši Aleksiću, basisti i jednom od osnivača "Riblje čorbe", i čuvenom bubnjaru Dragoljubu Đuričiću, koji su, prethodnih meseci, preminuli od kovida 19.

ОСТАВИЛИ СУ НАМ МУЗИКУ И ОСМЕХЕ: Емоцијама испуњена трибина о Миши Алексићу и Драгољубу Ђуричићу,  у склопу Докнритма

Ivan Ivačković, Vicko Milatović, Dušan Vesić i Sandra Rančić / Foto Dok'n'ritam

Reči govornika, bubnjara "Čorbe" Miroslava Vicka Milatovića, publicista Ivana Ivačkovića i Dušana Vesića, i Sandre Rančić, umetničkog direktora festivala, donele su, očekivano, takav splet emocija. Prerani, iznenadni odlasci dvojice rokera ostavili su veliku tugu i prazninu, ali, kako su svi besednici istakli, Miša i Dragoljub su imali zaraznu vedrinu, pa je i prisećanje na anegdote bilo, ovom prilikom, nezaobilazno.

Istaknuto je i da su Aleksić i Đuričić, uz ono što su ostavili iza sebe, "produžili" svoj život. Posebno emotivno je bilo obraćanje vođe "Riblje čorbe", Bore Đorđevića, putem video-

-linka iz Ljubljane. Legendarni roker je pomenuo predstojeći nastup "Riblje čorbe" 24. juna na kragujevačkom "Arsenal festu".

- Koliko god bili srećni što konačno sviramo posle tolike pauze, istovremeno smo i veoma tužni, jer će to biti prvi koncert bez našeg Miše - sa tugom je rekao frontmen dugovečnog sastava. Podsetio je javnost da je "Riblja čorba" imala poslednji nastup u Kranju pre pandemije, u februaru 2020, a da planiraju da naprave veliki koncert posvećen Miši Aleksiću u Beogradu.

- Miša se ugasio i nije više sa nama. U stvari, jeste sa nama, on je tu, podržava nas u radu, u to sam siguran, i biće srećan što smo ipak nastavili da sviramo - emotivno je dodao Bora.

Pre razgovora, emitovan je spot za "Čorbin" hit "Ostaću slobodan", jednu od najznačajnijih pesama iz Aleksićevog kompozitorskog opusa, a priča je zaokružena snimkom Dragoljuba Đuričića i njegovih bubnjara.

- Dragoljub je meni bio kum na venčanju iz jednog jedinog razloga - sa knedlom u grlu je pričao Ivačković. - Bio je apsolutno najbolji čovek koga sam poznavao u životu, a kroz svoj posao sam zaista upoznao mnogo ljudi. Ostavio je trajno nasleđe sa dva važna elementa - muzika i osmeh, u koji je stala njegova čistota i dobrota karaktera.

Vicko Milatović je podsetio da se sa Mišom Aleksićem upoznao 1976, i ubrzo se priključio bendu S.O.S. iz kog je nastala "Čorba".

- Ja se ne sećam kako sam ga upoznao, jer je Miša oduvek bio tu - nadovezao se Vesić. - Uvek je bio elegantan, nekad i preterano. U nekim okolnostima kad moji odnosi sa Borom Đorđevićem nisu bili naročiti, Miša je bio taj koji je umeo to da izbalansira. Bio je Vaga, oprezan. Uopšte ne mogu da shvatim da je umro od toga od čega je umro.

KIŠA PREKINULA DOKUMENTARAC

Po završetku panela, premijerno je prikazan dokumentarni film "Riblja čorba - pesme bez kojih se ne može", autora Sandre Rančić i Dušana Vesića. Nažalost - ne do kraja, jer je počela da pada kiša, koja je pretila da će da se pretvori u pljusak. Ostaje nada da će ovo vredno ostvarenje, u kom učestvuju, između ostalih, i Goran Bregović, Emir Kusturica, Bruno Langer, članovi "Hladnog piva", imati dalju distribuciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna