NA SPISKU 283 TRAKTORA I 1.146 PRIKLJUČAKA: Rekordna izdvajanja za podsticaje za kapitalne investicije u poljoprivredi Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 05. 2021. u 13:00

POLjOPRIVREDNICI Srpske ove godine su izrazili rekordno interesovanje za podsticaje za kapitalne investicije.

НА СПИСКУ 283 ТРАКТОРА И 1.146 ПРИКЉУЧАКА: Рекордна издвајања за подстицаје за капиталне инвестиције у пољопривреди Српске

Foto Tanjug

Na spisku resornog ministarstva se našlo 1.988 proizvođača, a za koje će biti izdvojeno 17,6 miliona KM, i što je tri puta više novca nego 2019. godine.

Poređenja radi, prema podacima Ministarstva poljoprivrede u 2019. je podržano 959 zahteva poljoprivrednika, za šta je izdvojeno oko 5,6 miliona KM, dok je prošle godine odobreno 1.436 zahteva i obezbeđeno 10,7 miliona KM.

Ove godine najviše novca za kapitalne investicije, čak 9,4 miliona maraka, biće izdvojeno za poljoprivrednu mehanizaciju - traktore i priključke kojih je ukupno 1.429. Od toga je na spisku za podsticaje 283 traktora, za čiju nabavku se izdvaja 5,8 miliona maraka.

PODRŠKA Boris Pašalić, Foto Novosti

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede RS, kaže za "Novosti" da resorno ministarstvo već treću godinu zaredom uspeva da odgovori na sve zahteve poljoprivrednih proizvođača u vezi sa kapitalnim investicijama.

- Reč je o svemu onom što se investira na imanju, od nabavke mehanizacije i opreme, sistema za navodnjavanje, izgradnje objekata - ističe Pašalić.

NABAVKA MUZNIH ROBOTA

U POSLEDNjE tri godine kroz sistem kapitalnih investicija u RS je nabavljeno i 11 muznih robota koji predstavljaju vrhunac tehnologije za proizvodnju mleka.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mlekara RS Vladimir Usorac kaže da kapitalne investicije daju vetar u leđa da nastave sa proizvodnjom.

- Poljoprivrednici u RS rade sa veoma starom mehanizacijom i znatan broj njih upravlja traktorima starijima od njih. Takva mehanizacija iziskuje veću potrošnju i ima manji učinak u polju. Zbog toga je pomoć nadležnih veoma značajna, jer malo ko ima dovoljno novca da može sam da pokrije troškove investicije - ističe Usorac.

Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede RS, kaže da je osim za poljoprivredu, ministarstvo podržalo i investiranje u prehrambenu i prerađivačku industriju kroz kapitalne investicije.

- Svesni smo da podizanje prerađivačkih kapaciteta generiše i veći otkup i potražnju poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu. Zato smo se i odlučili da podržavamo investicije u prerađivačkom i prehrambenom sektoru jer je krajnji cilj podizanje potrošnje domaćih proizvoda u RS - ističe Bursać.

HLADNjAČE I PAKERICE NA CENI

RASTU i investicije u prehrambenom sektoru, pa je stalno prisutan i rast ulaganja u tehnološku opremu za prehrambenu industriju. Za nabavku hladnjača, sortirki i pakerica velikih kapaciteta, čija je vrednost oko tri miliona KM, podneto je ove godine 70 zahteva, dok je u 2019. bilo 15 takvih zahteva i utrošenih 463.433 KM.

Predrag Sladojević, direktor Agencije za agrarna plaćanja, kaže da će 17,6 miliona kapitalnih investicija biti isplaćeno ove godine.

- Svi koji imaju račune i papirologiju mogu slobodno dokumentaciju slati Agenciji kako bi zahtev za isplatu bio obrađen. Što se pre pošalje dokumentacija i novac će pre stići na račune - kaže Sladojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna