MINIMALAC IDE NA 600 MARAKA? Kakav će biti ishod pregovora Vlade, sindikalaca i poslodavaca o primanjima radnika

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 05. 2021. u 08:12

OVE godine doći će do povećanja plata radnika u Republici Srpskoj, a prvo će se promeniti iznos najniže zarade koja je sada 520 maraka, a očekujemo da ide na 600 KM, što je rast za oko 15 odsto.

МИНИМАЛАЦ ИДЕ НА 600 МАРАКА? Какав ће бити исход преговора Владе, синдикалаца и послодаваца о примањима радника

Foto Novosti

Povećanje zakonski minimalne zarade očekuje se u naredna dva meseca, kaže za "Novosti" Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, i dodaje da će pregovori sa Vladom i poslodavcima doneti više novca u kućnim budžetima radnika RS.

- Najnižu platu do 520 maraka u RS sada prima više od 41.000 radnika od ukupno 274.000 zaposlenih. Platu od 600 maraka prima 92.000 radnika, što je trećina svih zaposlenih u Srpskoj. Vlada mora biti svesna da se uvećanjem minimalca "guraju" i ostale plate - navodi Mišićeva.

Ona kaže da su u pregovorima sa Vladom i poslodavcima izašli sa predlogom da dođe do povećanja plate svim radnicima u RS, a ne samo minimalne plate.

- Tu smo predložili tri nivoa povećanja plata. Jedno je povećanje plata za sve budžetske korisnike, drugo je povećanje najniže plate i treći predlog je povećanje neoporezivog dela plate sa 500 na 1.000 maraka - nabraja Mišićeva.

Ona kaže da kada se govori o brojkama za koliko će doći do povećanja, to će zavisti od predloga koji će biti usvojeni.

- Radniku moramo obezbediti da ima najnižu platu od bar 600 maraka. Vlada mora stati na stranu onih koji su najslabije plaćeni i da se smanji raspon između najniže i prosečne plate - kaže Mišićeva.

U KORPI DVE PLATE

SINDIKALNA mesečna potrošačka korpa u RS za četvoročlanu porodicu iznosi 1.920 maraka. Prosečna plata u martu je iznosila je 978 KM, što znači da su potrebne dve plate za sindikalnu korpu ili četiri minimalne! Samo za hranu četvoročlanoj porodici je mesečno potrebno oko 740 KM, što je za 220 manje od minimalne zarade!

STAV Ranka Mišić, Foto Glas Srpske

Ona dodaje da poslodavci i Vlada moraju biti svesni da, ukoliko se ne povećaju plate u RS, sledi egzodus radnika jer niko neće da radi po celi dan za 520 maraka.

- Završiće se i epidemija virusa korona i otvoriće se granice. Ukoliko RS ne podigne plate radnicima,. preti nam veliki odliv radne snage. Poslodavci moraju shvatiti da nemaju drugih radnika nego domaću radnu snagu. Pa, neće niko dolaziti sa Zapada da radi u RS za 300 evra. Poslodavac mora platiti radnika - poručuje Mišićeva.

PREGOVORI Sastanak Vlade i sindikalaca, Foto Vlada RS

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da nije realno očekivati da ove godine minimalac dostigne 600 KM.

- Mi nikad i ne kažemo da neko treba da dobije najnižu platu od 600 KM, ali da se sve plate povećavaju preko najniže plate - to nije u redu - kazao je Trivić.

Napominje da najniža plata u Srpskoj čini 55 odsto od prosečne plate, što je, ističe, među većim iznosima u Evropi. Što se tiče podizanja neoporezivog dela plata na 1.000 KM, Trivić kaže da pregovori s Vladom RS još traju.

- Smatramo da bi bilo dobro da taj iznos bude 1.000 maraka - zaključio je Trivić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024