NIŠTA OD NATO VEŽBE: Dodik - Ponosan sam što će srpska vojska doći na Manjaču!

S. M.

11. 05. 2021. u 14:51

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da na Manjači neće biti održana vojna vežba Oružanih snaga BiH i NATO, nego simultana vežba sa snagama SAD.

НИШТА ОД НАТО ВЕЖБЕ: Додик - Поносан сам што ће српска војска доћи на Мањачу!

Foto: ilustracija

- To je bilo potrebno kako bismo imali istu vežbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. Ponosan sam što će srpska vojska doći na Manjaču - rekao je Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o o inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rešenjima za BiH.

On je istakao da je ponosan što je odbacio mogućnost da bude održana vežba u kojoj bi učestvovali NATO avioni.

- Ponosan sam na činjenicu da neće iznad nas letjeti F-10 avioni koji je trebalo da bacaju bombe sa osiromašenim uranijumom. Nisam dozvolio da se tako nešto desi i u Glamoču - dodao je Dodik.

Vežba "Brzi odgovor 21" zajednički je događaj Oružanih snaga BiH i Amerike, a realizovaće se od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave" kod Tuzle.

Oružane snage BiH će na vežbi učestvovati sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pešadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će američke Oružane snage učestvovati sa kopnenim i vazdušnim komponentama sa više od 700 pripadnika.

- "Brzi odgovor 21" nije NATO vežba već vežba Oružanih snaga BiH sa vojskom SAD - rekao je ministar odbrane u Savetu ministara Sifet Podžić danas na konferenciji za novinare na Manjači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)