PEĆINA PONOVO OKUPLJA VERNIKE: Grupa Trebinjaca uspela je da pronađe čuveno mesto o kojem su se prenosile priče sa kolena na koleno

Dubravko CURAĆ

30. 04. 2021. u 07:13

O KALUĐEROVOJ pećini iznad Bogojevića sela, na Zupcima kod Trebinja, postojale su priče koje su se prenosile sa kolena na koleno, a na Nikoljdan 2020. grupa Trebinjaca poreklom iz tog kraja, uspešno je završila potragu mesta za koje se smatra da su, kako kaže predanje, monasi tadašnjeg manastira Sveti Đorđe koristili da se sklone od Turaka.

ПЕЋИНА ПОНОВО ОКУПЉА ВЕРНИКЕ: Група Требињаца успела је да пронађе чувено место о којем су се преносиле приче са колена на колено

Foto Arhiva

Nakon više od 500 godina na tom mestu služena je sveta liturgija, kojoj je prisustvovalo osamdesetak Trebinjaca predvođenih igumanom manastira Svetog Đorđa na Zupcima ocem Isaijom.

Otac Isaija kaže da je Kaluđerova pećina veoma važna za pravoslavnu crkvu u Hercegovini.

- Pred najezdom Turaka u 15. veku tu se sklonio deo monaha tadašnjeg manastira Svetog Đorđa. To se dogodilo 1465. godine. Turci su tada pobili 14 monaha i to na najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, dok se između tri i sedam monaha sklonilo u brdo iznad manastira i tu su okončali svoj ovozemaljski život - podsetio je otac Isaija.

Foto Arhiva

Manastir Svetog Đorđa izgrađen je 1285. godina, ali su ga Turci razorili do temelja u 18. veku. Ponovo je obnovljen 1901. godine, a nalazi se na 728 metara nadmorske visine, dok se Kaluđerova pećina nalazi na oko 1.150 metara nadmorske visine. Do Kaluđerove pećine vodi veoma uska i strma staza, a pri samom vrhu koriste se skele kako bi se došlo do same pećine.

SLUŽBE

U KALUĐEROVU pećinu postavljeno je nekoliko ikona, a uskoro će se tu naći i sveto Jevanđelje. Otac Isaija nam kaže da će u njoj služiti dva puta godišnje - oko praznika Blagovesti u aprilu i Đurđica u novembru.

Trebinjci koji su je pronašli nisu krili zadovoljstvo kada su otkrili mesto o kome se do tada pričalo, ali i pisalo.

Foto Arhiva

- Kada smo stigli do tog mesta i videli tri uklesana krsta u kamenu i presto, koji su veoma dobro očuvani odmah smo znali da je reč o Kaluđerovoj pećini. Slušali smo mnogo pričao o njoj, znali da postoje i pisani tragovi, a ono što nam je posebno drago je što se sada ponovo služi i liturgija zahvaljujući ocu Isaiji - kaže jedan od Trebinjaca, koji je bio među onima koji su pronašli Kaluđerovu pećinu.

O Kaluđerovoj pećini postoje i pisani zapis koji datira iz 1895. godine objavljen u "Bosanskoj vili", čiji je autor Jovan Bilbija. Autor je između ostalog naveo:

"...Pećini je vrlo težak pristup, tako da se sa teškom mukom pužući do nje doći more. Za pećinu narod pripoveda da je u njoj živio neki kaluđer (pustinjak), koji je bio tako pobožan i pravedan, pa kada bi izašao iz pećine izlečio bi mnoge bolesnike."

Bilbija u tekstu, između ostalog, navodi i da je bio u pećini, da su joj vrata široka i visoka oko dva metra te da ima dve prostorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024