KO JE KRIV ZA RAD ŠLJUNKARA: Građani negoduju zbog ekološke katastrofe u koritu i na obali reke Bosne kod Doboja

Lj. ĐURIĆ

29. 04. 2021. u 07:13

PROŠLO je skoro mesec dana od kada je grupa građana "Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu reke Bosne" kod Doboja uputila otvoreno pismo i pitanje nadležnima, ko će odgovarati za počinjen ekocid u Osječanima, a i dalje nema nikakve informacije o istrazi!

КО ЈЕ КРИВ ЗА РАД ШЉУНКАРА: Грађани негодују због еколошке катастрофе у кориту и на обали реке Босне код Добоја

Foto Lj. Đ.

O odgovornosti je suvišno trošiti reči, istaknuto je na Info-štandu te neformalne grupe građana, održanom u Doboju.

Predstavnici grupe su građane upoznali sa nezapamćenom devastacijom 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Osječana i susednih MZ Bušletić, Kotorsko i Kožuhe kod Doboja.

Iz grupe su ukazali da se otkriva i širi područje devastiranog zemljišta niz tok reke Bosne, pa su sada glas digli i meštani mesnih zajednica Grapska i Bukovačke Čivčije, tvrdeći da su brutalnim uništavanjem od strane šljunkara ugrožena i njihova naselja.

Slučaj "Osječani" pokrenuo je reagovanje nadležnih, pa su iz Ministarstva za poljoprivredu i vodoprivredu RS na prosleđeno otvoreno pismo grupe dobili odgovor da njihov resor "nema u svom registru i nije davalo koncesije na eksploataciju materijala iz vodotoka i vodnog zemljišta u slivu reke Bosne".

IMENOVATI KRIVCE

U SLUČAJU "Osječani" deo institucija Republike Srpske priznaje nadležnost, ali da, nažalost, ne prihvata odgovornost, što ne možemo prihvatiti i narednim aktivnostima nastojaćemo da u potpunosti rasvetlimo ko je kriv za aferu i javno ćemo imenovati krivce - kaže Miroslav Stevanović.

Oni su se time, isto kao i Ministarstvo energetike i industrije RS, ogradili od ove afere u kojoj je uništeno plodno zemljište, dok još uvek izostaje reakcija "Vode Srpske", na čiju adresu se navodi odgovornost.

Foto Lj. Đ.

- Vreme prolazi i nelegalno šljunkarenje uzima sve više maha. Nažalost, područje Osječana je devastirano i ako nadležni ozbiljno ne počnu da zaista nešto rade po ovom pitanju bojim se da ovo neće biti poslednji slučaj. A kako se mi se čini, nagledaćemo se još mnogo slika, kao onih iz Osječana - kaže član grupe Momir Dejanović.

Takođe, i član ove grupe Miroslav Stevanović smatra da je začuđujući odgovor dobijen od Komisije za koncesije RS, koju je ministarstvo označilo kao nadležnu za koncesije, da do današnjeg dana nemaju zaključen nijedan ugovor u slivu reke Bosne od Doboja do Šamca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)