MEŠTANI STREPE OD HEMIKALIJA: U napuštenoj Fabrici ulja "Bioil" kod Doboja ostalo 30 tona heksana

Lj. ĐURIĆ

23. 03. 2021. u 08:12

U FABRICI jestivog ulja "Bioil" u Kotorskom kod Doboja, koju su investitori pre dve godine iznenada napustili, ostalo je 30 tona opasnih hemikalija.

МЕШТАНИ СТРЕПЕ  ОД ХЕМИКАЛИЈА: У напуштеној Фабрици уља Биоил код Добоја остало 30 тона хексана

Foto Lj. Đ.

Odbegli turski investitori, ipak, ne odustaju od napuštene fabrike, ali ih izgleda zanima samo oprema, pa su nedavno poslali svog opunomoćenika, koji je došao da iz kruga fabrike izveze mašine, što mu je onemogućeno.

Investitori turske grupacije ILLA su 2015. započeli gradnju fabrike, koja je puštena u probni rad 2016. godine, a suncokretovo ulje izvoženo je na strano tržište. "Bioil" je, kako kažu, uložio 15 miliona KM u fabriku i imao ambiciozne planove, jer su uz "Bimal" iz Brčkog bili i jedini proizvođači jestivog ulja u BiH.

OBEZBEĐENjE Fabriku čuva samo jedan radnik, Foto Lj. Đ.

Međutim, investitori iz Turske su svoju investiciju gradili na kreditima, pa su kod banaka podigli višemilionske iznose. Predstavnik Grupacije ILLA, Ismet Ozturkmen se bez najave pre dve godine povukao, odnevši za sobom i dokumentaciju. Bez posla je ostalo 60 radnika, kojima nisu isplaćene četiri plate, a ostali su i dugovi za komunalije i uskladištene hemikalije. Formalni vlasnik fabrike postala je Zirat bank iz Sarajeva, njihov kreditor.

Već dve godine meštani Kotorskog strahuju zbog opasne zapaljive materije heksan, smeštene u tri rezervoara, da bi njegovim eventualnim curenjem ili eksplozijom posledice po živote građana bile nesagledive.

- Mi smo najbliži fabrici i strahujemo šta bi se moglo desiti u slučaju kakve nezgode, jer je fabrika sa jednim radnikom obezbeđenja praktično neobezbeđena - kažu meštani Kotorskog.

NEKADAŠNjI POGON "ENTERIJERA"

SPORNI pogon je smešten u delu nekadašnje fabrike nameštaja "Enterijer", koja je radila i tokom ratnog perioda, ali je 2007. ugašena i bez posla su ostala i poslata na Biro rada 354 radnika. U stečaju fabrika je prodata firmi DMDE iz Opšine Doboj Istok (FBiH), koja je deo kompleksa iznajmila za otvaranje trgovačkog centra, a deo su kupili turski privrednici.

Kotorani su se za pomoć i zahtevom za izmeštanjem heksana obraćali vlastima u Doboju, koje su ih uputile na Republičku upravu za inspekcijske poslove u Banjaluci. Njihovi su inspektori za vode, hemikalije i biocide još krajem 2018. kontrolisali firmu "Bioil". Tada je utvrđeno da su "odgovorne i ovlašćene osobe napustile BiH", kao i da je "kompletna dokumentacija odneta" iz fabrike.

Iz Inspektorata RS saopšteno da u rezervoarima koji su namenjeni za skladištenje heksana ima tečne materije, ali nema podataka da li je sve heksan i u kojoj koncentraciji.

Banka se nije smatrala odgovornom za tu situaciju, jer su se kod Suda proglasili založnikom na mašine, opremu, fabričku halu i zemljište, ali ne i za hemikalije.

- Nakon pregovora banka je ipak preuzela na sebe obavezu da angažuje firmu koja bi heksan izmestila, ali je angažovana firma do kraja 2020. izmestila samo deo materija, ali ne i heksan. Zbog pandemije te aktivnosti su stale, sa čim se potencijalno ugroženi meštani ne slažu i zahtevaju da se taj problem što hitnije reši - rekla je portparolka Republičke uprave za inspekcijske poslove Dušanka Makivić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!