SASTANAK PREMIJERA SRPSKE I SAVEZA SINDIKATA: Povećanje junske plate za radnike u zdravstvu, obrazovanju i policiji

R.S.

26. 04. 2021. u 13:12

PREDSEDNIK Vlade RS Radovan Višković najavio je danas, nakon sastanka sa predsednicom Saveza sindikata RS Rankom Mišić, da će uskoro uslediti izmene više zakona po hitnom postupku, kako bi zaposleni u zdravstvu, obrazovanju i policiji primili uvećanu junsku platu.

САСТАНАК ПРЕМИЈЕРА СРПСКЕ И САВЕЗА СИНДИКАТА: Повећање јунске плате за раднике у здравству, образовању и полицији

Foto: R. S.

Odluku o povećanju plata u ovim sektorima donela je Vlada Republike Srpske, te će, naglasio je Višković, uskoro biti pokrenuti i zvanični pregovori sa sindikatom.

Višković je ukazao je da, uprkos nepovoljnim globalnim okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa, Republika Srpska beleži pozitivne ekonomske pokazatelje, uključujući i rast broja zaposlenih i značajno povećanje prihoda od direktnih poreza.

Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić pozdravila je najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, te istakla da bi se trebalo razmišljati da, uporedo s tim, dođe i do povećanja iznosa najniže plate u  Srpskoj.

Tokom prošle godine u Republici Srpskoj je zaposleno blizu 2.000 radnika više u odnosu na 2019. godinu, dok je u prva tri mjeseca 2021. godine prihod od poreza i doprinosa na plate povećan za 44 miliona KM.

Iz budžeta Republike Srpske, od izbijanja epidemije korona virusa do danas, isplaćeno je 218 miliona KM pomoći raznim sektorima, od čega se 74,5 miliona KM odnosi na privredu.

Takođe, u 2020. godini iz republičkog budžeta privrednim društvima isplaćeno je osam miliona KM, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi kojim je predviđena podrškla za poslodavce koji povećaju plate zaposlenima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!