POMOĆ ZA PENZIONERE I BORCE: Vlada RS stimuliše javnu potrošnju, evo koliku će pomoć dobiti građani povodom vaskršnjih praznika

O. MATAVULj

26. 04. 2021. u 06:07

PREDSEDNIK SNSD Milorad Dodik najavio je da će Vlada Republike Srpske razmatrati predlog da se penzionerima i borcima isplati jednokratna pomoć povodom vaskršnjih praznika.

ПОМОЋ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ И БОРЦE: Влада РС стимулише јавну потрошњу, ево колику ће помоћ добити грађани поводом васкршњих празника

Foto: Srna

Nakon sastanka s najvišim zvaničnicima stranke, Dodik je na konferenciji za medije saopštio da je predlog da se penzionerima koji primaju penziju do 415 KM jednokratno isplati 80 KM pomoći.

- Penzionerima čije su penzije iznad tog zagarantovanog iznosa od 415 KM biće isplaćeno 50 KM. To je ukupno 15,6 miliona KM - rekao je Dodik, navodeći da Srpska ima 267.000 penzionera.

On kaže da nezaposleni borci, od prve do pete kategorije, ili oni čija primanja ne prelaze 500 KM, dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM.

- Kada su u pitanju borci, novac će biti isplaćen na bazi već otvorenog konkursa. Pomoć će primiti oni borci koji se prijave na konkurs, a koji je još otvoren - istakao je Dodik.

Predlog dodele jednokratne pomoći preksinoć je razmatran na vanrednoj sednici Vlade RS. Premijer Radovan Višković naglasio je da kroz jednokratne pomoći nastoje što više stimulišu javnu potrošnju.

FINANSIJE STABILNE

MILORAD Dodik kaže da su javne finansije Srpske stabilne, i da se očekuje rast u ovoj godini.

- Usled pandemije virusa korona naša privreda jeste pala, ali posle Srbije, imamo najmanji pad BDP u regionu. Otišli smo na minus 2,8 odsto i verujem da ćemo u ovoj godini napasti rast od tri odsto, imajući u vidu povećanje investicija - rekao je Dodik.

- Pripremamo i odluku po kojoj će biti isplaćeni porezi, doprinosi i plate onim radnicima koji su prethodnih mesec dana bili zatvoreni kao što su ugostitelji i zanatske delatnosti. Donećemo i odluku i da se za prevoznike u međunarodnom prevozu prihvate porezi i doprinosi za prva tri meseca ove godine - istakao je Višković.

Dodao je da će se posle majskih praznika razgovarati o povećanju penzija, kao i plata zdravstvenim radnicima, prosveti, policiji, ali i pomoćnom osoblju u pravnom sistemu.

Dodik i Višković su rekli da će pomoć biti isplaćena iz viškova, pojašnjavajući da je u prva četiri meseca Srpska imala povećanje prihoda direktnih poreza i u Fondu penzionog osiguranja od nekoliko desetina miliona maraka. Dodali su da to nisu sredstva koja se očekuju od prodaje obveznica na londonskoj berzi. Taj posao smatraju velikim uspehom, navodeći da je kamatna stopa ista kao i 2017. i povoljnija nego što su je dobile neke druge zemlje poput Turske, Belorusije i slično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!