SRPSKA SE ZADUŽILA 300 MILIONA EVRA: Umesto uslovljavanja MMF, Vlada RS na Londonskoj berzi prodala obveznice

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 04. 2021. u 08:25

REPUBLIKA Srpska prodala je na Londonskoj berzi obveznice u vrednosti od 300 miliona evra ili oko 600 miliona maraka.

СРПСКА СЕ ЗАДУЖИЛА 300 МИЛИОНА ЕВРА: Уместо условљавања ММФ, Влада РС на Лондонској берзи продала обвезнице

Foto: Vlada RS

U narednih par dana očekuje se prodaja još jednog paketa obveznica u vrednosti od oko 50 miliona evra. Obveznice RS su prodate po kamatnoj stopi od 4,75 odsto, što je potvrdila i Vlada RS.

Na posebnoj sednici Vlada RS je brzo donela Odluku o prihvatanju zaduženja emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

- U transakciji je učestvovalo više od 54 fondova, banaka i ostalih kvalifikovanih investitora, od kojih su najveći i najznačajniji iz Velike Britanije, SAD, Švajcarske, Nemačke, i samo jedan finansijski investitor iz RS - poručeno je iz Vlade RS.

Novo zaduženje RS od 600 miliona KM u opoziciji vide kao katastrofalno rešenje koje vodi Srpsku u finansijski kolaps.

- Vlast koja se, umesto novim investicijama, hvali zaduženjima, treba da ode, kaže za "Novosti" zamenik predsednika SDS Milan Radović, komentarišući novo zaduženje RS od 600 miliona KM.

Foto: SDS

Milan Radović

On upozorava da je nakon ovog zaduženja ukupan dug RS dostigao rekordan iznos od oko 6,6 milijardi KM.

- To je oko 60 odsto projektovanog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, čime nas je Vlada i maksimalno zakonski zadužila - ističe se Radović.

Radović dodaje da je nakon ovog zaduženja ukupan dug RS prvi put premašio ukupan dug Federacije BiH, koji iznosi 6,3 milijarde KM, uprkos tome što FBiH ima daleko više ili skoro duplo više stanovnika.

- Praktično znači da je svaki građanin Srpske dužan oko 5.800 KM, dok je naspram toga svaki građanin FBiH dužan oko 2.600 KM - pojasnio je Radović.

S druge strane, Milorad Dodik, srpski član PBiH i lider SNSD, kaže da je RS uspešno trgovala na Londonskoj berzi i da je to važno za Srpsku koja nema međunarodni kapacitet na način koji prepoznaje međunarodna politička praksa, ali ima sve prerogative države.

Foto Novosti

Milorad Dodik

- Ovaj novac od 300 miliona evra će nam pomoći da oslobodimo neki drugi novac za povećanje plata i da servisiramo sve svoje dugove. U ovom trenutku to znači povećanje stope zaduženosti na nivo od 53 ili 54 odsto, ali imajući u vidu da će se u ovoj godini izvršiti povrat kredita i anuiteta koji su dospeli, gotovo 700 miliona, to govori da će stopa na kraju godine pasti na 41 do 42 odsto, tako da mi imamo uspešno vođenje ekonomske politike u RS, bez obzira na kritičare - istakao je Dodik.

Profesor Ekonomskog fakulteta Pale, Marko Đogo, kaže za "Novosti" da se u Srpskoj ekonomijom bave političari, a ne ekonomisti pa se mnogo puta promaši tema.

- S obzirom na to da naša vlada ne želi da smanji plate u javnom sektoru na realne iznose, onda se zadužujemo da održimo nerealnu visinu zarada - kaže Đogo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna