DOŠLO NA NAPLATU: Jednostrani raskid ugovora od pre osam godina košta 1,2 miliona km

N. Đurić

19. 03. 2021. u 20:34

VRHOVNI sud Republike Srpske naložio je opštini Prnjavor da zbog jednostranog raskida ugovora od prije osam godina grupi izvođača radova isplati 1.203.044 KM što će poremetiti dinamiku isplate redovnih sredstava iz budžeta, saopštio je danas načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

ДОШЛО НА НАПЛАТУ: Једнострани раскид уговора од пре осам година кошта 1,2 милиона км

Foto: N. Đurić

On je na današnjoj pres konferenciji pojasnio da je „presuda posledica jednostranog raskida ugovora sa grupom ponuđača koji su bili izabrani 2012. godine da obavljaju radove na projektu vodosnabdevanja "Povelič", a godinu dana kasnije tadašnje strukture opštinske vlasti su donijele zaključak da se ugovori raskinu.

-Do sada nikada nismo imali problem sa isplatama, a ova presuda će na značajan način poremetiti dinamiku isplate redovnih sredstava iz budžeta. Nastojaćemo da u narednom periodu pronađemo rešenje i da do kraja godine bude isplaćeno sve što je planirano budžetom-kazao je Tomaš.

Aktuelni čelni čovek Prnjavora pozvao je nadležne istražne organe da utvrde lanac odgovornosti ranije rukovodeće SDS-ove strukture opštine za pričinjenu štetu.

Tomaš je podsetio da je u istoj godini kada su raskinuti ugovori sa izvođačima radova otpušteno 17 opštinskih radnika. Zbog toga je opština Prnjavor u zadnje dve godine po osnovnu sudskih presuda pri vraćanju tih ljudi na posao morala da platila više od 80.000 KM.

-Od 2004. do danas opština Prnjavor je po raznim sudskim presudama, uključujući i ovu najnoviju, platila više od četiri miliona KM štete. Manji dio od oko 10 odsto je za ekspoprijacije i slično, a svi ostali sporovi su zbog naknade određenih postupaka", istakao je Tomaš.

OPREČNE SUDSKE ODLUKE

NA pitanje novinara „Novosti“ načelnik Tomaš je odgovorio da je presuda vrhovnog suda RS konačna i nedolaže bilo kakvo izvršenje.

-Opština ima mogućnost da preko pravobranilaštva RS uputi apelaciju ustavnom sudu BiH, što je i zatraženo, ali to ne odlaže izvršenje jer iznos mora biti naplaćen. Inače, prvostepena odluka je bila identična koju je doneo vrhovni sud, dok je drugostepeni sud donio odluku u korist opštine, ali ovom odlukom vrhovni sud obavezuje opštinu Prnjavor da mora da nadoknadi štetu izvođačima radova od 1,2 miliona KM-odgovorio je Tomaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći