UZDARJA ZA MAJKE TESLE, NOLETA I MILENKOVIĆA: Dečija ambasada "Međaši" dodelila "Zlatnu stolicu" Georgini, Dijani i Lidiji

V. Mitrić

16. 03. 2021. u 16:07

Dečja ambasada "Međaši", osnovana pre više od tri decenije u istoimenom semberskom selu, odlučila je da „Zlatnu stolicu“, najviše svoje uzdarje dodeli posthumno Georgini Đuki, kao i majkama Novaka Đokovića - Dijani i Stefana Milenkovića - Lidiji Kajnaco.

УЗДАРЈА ЗА МАЈКЕ ТЕСЛЕ, НОЛЕТА И МИЛЕНКОВИЋА: Дечија амбасада Међаши доделила Златну столицу Георгини, Дијани и Лидији

Foto: V. Mitrić

Ambasada "Međaši" je, pored ostalog, na početku rata u BiH, izbavila oko 50 hiljada dece i majki iz Sarajeva i Mostara, u ratu obezbeđivala hranu za mališane, u miru se borila i bori za njihova prava, kroz razne programe, uključujući i ustanovljeni Dečji sud.

Dečja ambasada „Međaši“ je, pod rukovodstvcom njenog osnivača i generalnog sekretara Dušana Tomić, pre nekoliko godina, na dečjoj zemlji, koju joj je darovao Međašanin Milorad Mika Tomić podigla monumentalni spomenik Nikoli Tesli. Plan je da, uskoro, bude urađeno i znamenje u čast Novaka Đokovića, a Stefan Milenković, svetski poznati, priznati i omiljeni violinista bio je prvi dečji ambasador DA „Međaši“.

-Imamo tri velike ličnosti, koji su zadužili, ne samo svoj rod, svoju zemlju i region, već planetu svojim znanjem, umećem, radom i trudom -kaže Dušan Tomić. -Od najvećeg značaja, uz sve druge, imale su majke, koje ih nisu samo rodile, već su učestvovale aktivno u njihovom putu ka uspehu na čemu smo im neizmerno, za sva vremena, zahvalni.Reč je o sjajnim ljudima, koje krase najdragocenije vrline.Ljudina do ljudine.

Foto: V. Mitrić

Tomić kaže da je bio u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, gde ga je ljubazno primila direktorka Ivona Jevtić i sa kojom se dogovorio da, u ime ustanove, ona primi priznanje za Teslinu majku Angelinu Đuku. Tomić je obradovan i susretom sa majkom Novaka Đokovića, koja je mu je, kako kaže, obećala reket najvećeg tenisera sveta svih vremena iz vremena početaka, ali i prisustvo na svečanosti uručenja priznanja. Takođe, saglasnost da primi ovo uzdarje dala mu je, kako reče, i majka violiniste Stefana Milenkovića.

Uručenje „Zlatne stolice“, po Tomićevim rečima, trebalo bi da bude uskoro u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, što je i predlog Konzulata DA „Međaši“ za Srbiju, čije je sedište u Loznici.“Dečje stolice“ su, inače, u parlamentima Bijeljine i RS, uskoro će biti i u Skupštini grada Loznica, Parlamentu BiH, kao i u Evropskom parlamentu i Generalnoj skupštini OUN. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)