UZ "TAMJAN" ČUVA BAŠTINU: Krljevčanku Jelenu Kostić sudbina odvela u Republiku Srpsku gde je oformila etno-grupu

N. LAZUKIĆ

03. 05. 2024. u 18:27

MLADU Jelenu Kostić, nekadašnju Živković, sudbina je iz Kraljeva dovela na studije etnomuzikologije u Banjaluku, a zatim se u Republici Srpskoj i udala, rodila dvoje dece, oformila etno grupu "Tamjan", a danas čuva narodne nošnje i pesmu slavuja staroslavnih.

УЗ ТАМЈАН ЧУВА БАШТИНУ: Крљевчанку Јелену Костић судбина одвела у Републику Српску где је оформила етно-групу

Foto: Privatna arhiva

Njen deda ju je učio običajima i pevanju uz harmoniku. Odmalena je zavolela tradicionalnu muziku, naročito sevdalinke, a u Muzičkoj školi u Kraljevu ju je učila poznata profesorka Zlata Marjanović koja joj je i predložila da studira u Banjaluci.

- Svaki naš kraj ima svoj stil tradicionalnog pevanja i razlikuje se najčešće po geografskim karakteristikama. Dinarski kraj ima stil koji je tvrđeg zvuka, glasnije se peva i izvodi, a imamo i mnogo podgrupa. Takođe, postoji i panonski stil, mediteranski stil, varoški stil iz urbanih krajeva čije su pesme su pune ukrasa i pevanje starije seoske tradicije. Tradicionalnom muzikom su narodi Balkana mnogo povezani - govori Jelena.

Srbi treba da čuvaju svoju muziku

- ČAR praznika i jeste to jedinstvo, ostanak u kući, okupljanje porodice oko trpeze i molitva koja se uznosi Bogu. Deca se posebno raduju ukrašavanju jaja, proleću i obnavljanju prirode, životu i uskrsnuću iz mrtvih i život u carstvu nebeskom jer vaskrsenjem je pobeđena smrt. Srbi treba da čuvaju svoju istoriju, tradicionalnu muziku, običaje i veru, jer kultura jednog naroda čini sav narod - poručila je Jelena Kostić.

Kaže da je odmah zavolela Banjaluku i njen mentalitet, a mnogo je podseća i na rodno Kraljevo gde su ljudi veseli, vole muziku, da dobro pojedu i popiju.

Život mi je u koferima, kao što kaže jedna pesma. Funkconišem na tri adrese. Moji roditelji su u Kraljevu, suprugovi roditelji u Ugljeviku, zbog studija sam u Banjaluci, a imam i dvoje male dece. Mnogo ljubavi ulažem da sve to postignem u životu - kaže ova mlada žena koja je supruga upoznala dok je studirala i bila je to ljubav na prvi pogled.

Kako je njen život posebno satkan od emocija, obožava tekstove sevdalinki i najradije ih izvodi od svih žanrova. Etno-grupu "Tamjan" osnovala je u Ugljeviku 2021. godine sa još tri devojke. Nastupale su na brojnim manifestacijama u BiH i dijaspori, učestvovale i na međunarodnom takmičenju Majske muzičke svečanosti 2022. godine na kojem su osvojile srebrnu medalju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao