OBELEŽENO ČETVRT VEKA OD EGZODUSA 120.000 SRBA IZ SARAJEVA: "Oni su podneli najveću žrtvu stvaranja Srpske!" (FOTO)

S. M.

16. 03. 2021. u 15:00

SARAJEVSKI Srbi dva puta stradali u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

ОБЕЛЕЖЕНО ЧЕТВРТ ВЕКА ОД ЕГЗОДУСА 120.000 СРБА ИЗ САРАЈЕВА: Они су поднели највећу жртву стварања Српске! (ФОТО)

Foto: S. M.

Prvi put braneći svoja ognjišta, a drugi put posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma kada su njihova vekovna ognjišta ostala u Federaciji BiH, poručili su političari Srpske u opštini Sokolac gde je obeleženo 25 godoina od egzodusa oko 120.000 sarajevsih Srba.

Pre 25 godina oko 120.000 sarajevskih Srba moralo je da napusti svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća.

Srpski borci Sarajevsko-romanijske regije tokom odbrambeno-otadžbinskog rata zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove. Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

Predsednik Vlade RS, Radovan Višković, izjavio da su Srbi iz Sarajeva podneli najveću žrtvu stvaranja RS.On je stakao da ovo veliko stradanje nikada i niko ne sme zaboraviti.

- Moramo se uvek okupljati na ovaj dan, ljudski se pokloniti i zahvaliti za sve žrtve za stvaranje Republike Srpske - rekao je Višković.

On je poručio da je Srpska jedini zalog opstanka Srba na ovim prostorima, zbog čega je potrebno sve uraditi da bi je sačuvali.

Podsetivši da se navršava 25 godina najvećeg egzodusa koji se desio Srbima koji su vekovima živjeli na prostoru današnjeg federalnog Sarajeva, Višković je rekao da su tada Srbi iz šest opština koje su posle Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH morali da napuste svoja ognjišta, iako su ih za vreme odbrambeno-otadžbinskog rata uz velike napore i žrtve odbranili.

Premijer Srpske je naglasio da su se Srbi bojali za sebe, svoje porodice i odmazde prema svim pripadnicima srpskog naroda zbog čega su morali u najtežim vremenima da sve napuste i krenu u veliku neizvesnost.

- Mnogi su iskopavali grobove u strahu da ne bi bili devastirani i nosili sa sobom posmrtne ostatke svojih najmilijih - rekao je Višković.

On je poručio da je Srpska garant opstanka Srba na vekovnim ognjištima i da se zato treba boriti da bude sačuvana, bez obzira na sva iskušenja i pritiske.

- Mi koji predstavljamo institucije moramo biti spremni da to sve iznesemo radi očuvanja Srpske i tako ćemo raditi i u narednom periodu - rekao je premijer Višković.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je 16. mart jedan od značajnih datuma koji govore o tome koliko je srpski narod dao da bi se stvorila Republika Srpska, a da je sigurno najznačajniji datum za Srbe Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Povodom obeležavanja 25 godina od izlaska Srba iz Sarajeva, Ćosić je naveo da su svi Srbi koji su branili i stvarali Republiku Srpsku odbranili svoja ognjišta, a da su sarajevski Srbi odbranili ognjišta i potom morali da ih napuste.

On je podsetio da je 120.000 ljudi učestvovalo u najvećem mirnodopskom preselenju sa jedne teritorije posle Drugog svjetskog rata. Ćosić je izjavio novinarima na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu, gđ su sahranjeni brojni borci poginuli na sarajevskom ratištu, te da je njih više od 4.000 dalo živote za stvaranje Republike Srpske.

On je dodao da su potom sarajevski Srbi dali sve što su imali da bi Republika Srpska bila stvorena i da je taj mirnodopski potez bio zalog za Srpsku.

- Tri perioda su jako karakteristična zadnjih 30 godina za Srbe Sarajeva - period odbrane i stvaranja Srpskog Sarajeva, period egzodusa i potom period ponovnog uzdizanja, ponovnog stvaranja Istočnog Sarajeva, naglasio je Ćosić.

On je rekao da danas 65.000 stanovnika Istočnog Sarajeva sa ponosom čuvaju sjećanje na ono što su stvarali generacijama u Sarajevu koje je branjeno i odbranjeno, koje se moralo potom napustiti.

- Danas zajedno sa institucijama Republike Srpske gradimo Istočno Sarajevo, gradimo ovđe novi život i nikada nećemo zaboraviti da smo ogromnu žrtvu dali za stvaranje i razvoj Republike Srpske, poručio je Ćosić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati