SRPSKOJ OTIMAJU ŠUME: Bošnjaci u RS traže da se proglase neustavnim akti o šumskim predelima

S. M.

10. 03. 2021. u 08:12

APELACIJA sedmorice delegata SDA u Veću naroda Republike Srpske upućena Ustavnom sudu BiH kojom traže da proglasi neustavnim Zakon o šumama RS predstavlja najdirektniji udar na Srpsku i njene nadležnosti, ali i na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

СРПСКОЈ ОТИМАЈУ ШУМЕ: Бошњаци у РС траже да се прогласе неуставним акти о шумским пределима

Foto B. Subašić

Osim što zahtevaju da Zakon o šumama RS bude proglašen neustavnim, bošnjački delegati u apelaciji traže od Ustavnog suda BiH da donese privremenu meru i zabranu primene zakona do donošenja konačne sudske odluke.

Ono što je najšokantnije je što osporavaju pravo RS da svojim zakonodavstvom reguliše celu jednu oblast, u ovom slučaju šuma i šumskog zemljišta, pri čemu tvrde da to pitanje treba regulisati u skladu sa Zakonom o šumama tzv. Republike BiH iz 1993. godine. Da budemo još precizniji, oni navode da je Predsedništvo RBiH 1993. na čelu sa Alijom Izetbegovićem donelo Uredbu sa zakonskom snagom o šumama, koja je kasnije postala Zakon o šumama, a kojim je, kako navode, regulisano upravljanje i gazdovanje šumom i šumskim zemljištem.

ZAHTEV Traže izmene u gazdovanju šumama, Foto B. Subašić

Šef Kluba poslanika PDP i član Odbora za ustavna pitanja NSRS Perica Bundalo kaže da je apelacija katastrofalna i da će u slučaju da je Ustavni sud BiH usvoji to otvoriti vrata za potpuno razvlašćivanje Srpske.

- Do sada su osporavali važenje nekog zakona ili pojedinih odredaba zbog navodne neusaglašenosti sa Ustavom RS, a sada preskaču Ustavni sud RS i idu direktno na Ustavni sud BiH, osporavaju ustavne odredbe i ustavna prava i pri tome se pozivaju na ratne zakone sa potpisom Alije Izetbegovića. To je katastrofalno - kaže Bundalo.

ZAKON O ZEMLjIŠTU

KLUB Bošnjaka u Veću naroda RS u poslednjih nekoliko godina uputio je niz apelacija Ustavnom sudu BiH kojima se osporavaju nadležnosti Srpske. Ustavni sud BiH početkom februara prošle godine osporio je pojedine odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, a ta odluka doneta je većinom glasova uz neslaganje sudija Zlatka M. Kneževića i Miodraga Simovića.

Ako Ustavni sud BiH to usvoji, nastavlja on, to praktično znači da u nekom narednom periodu može van snage da stavi celi Ustav Srpske.

- Ako Ustavni sud BiH uvaži apelaciju i ukine pravo Srpskoj da zakonski reguliše odnose u nekoj oblasti, u ovom slučaju u oblasti šuma, tom logikom može malo-pomalo sve ukinuti, pozivajući se na neke zakone iz ratnog perioda - kategoričan je Bundalo.

UPOZORENjE Perica Bundalo, Foto Jutjub

Poslanik SNSD i član Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja kaže da je reč o još jednoj zloupotrebi Veća naroda RS.

- Ova apelacija predstavlja direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH, koji predviđa da imovina pripada entitetima, osim u slučaju ako se entiteti drugačije ne usaglase - kaže Šolaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri