BLIŽE I BRŽE DO PRAVDE: Posle 16 godina u Šamcu počeo da radi Osnovni sud (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

01. 03. 2021. u 16:57

U ŠAMCU je posle 16 godina ponovo počeo da radi Osnovni sud u punom kapacitetu.

БЛИЖE И БРЖE ДO ПРAВДE: После 16 година у Шaмцу пoчeo дa рaди Oснoвни суд (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

Realizacijom projekta Ministarstva pravde i opštine Šamac, stvoreni su svi uslovi da građani opština Šamca, Donjeg Žabara i Pelagićeva sve sudske i pravne poslove od sada obavljaju u ovom sudu. Ovim činom građanima je skraćen put do pravde jer više ne moraju putovati u Modriču za svaku sitnicu.

Otvaranje suda pratile su brojne peripetije. Posle izmena i dopuna Zakona o sudovima RS, bili su stvoreni svi uslovi za rad Odeljenja Osnovnog suda Modriča, međutim to se nije dogodilo sve do 2017. godine. U međuvremenu stigle su poplave 2014. godine kada je zgrada Suda bila značajno oštećena, a brojna arhiva uništena. Nakon toga Sud je potpuno obnovljen i opremljen sredstvima Vlade Norveške, da bi od 1. marta 2021. godine počeo sa radom u punom kapacitetu.

- Sada je stvorena dodatna obaveza za sudije i nosioce pravosudnih funkcija da još efikasnije postupamo, da poboljšamo kvalitet svog rada i rada suda. Time ćemo doprineti bržem rešavanju postupaka a samim tim i suđenjima u razumnom roku. Sada u Šamcu imamo sve uslove za približavanja sudskih procesa standardima Evropske unije što i jeste naša obaveza – rekao je Zdenko Vranjić predsednik osnovnog suda u Šamcu

O važnosti i značaju vraćanja Osnovnog suda u Šamac govori podatak da je Sud na početku rada primio iz suda u Modriči pet hiljada nerešenih predmeta sa ovog područja.

Foto: V. Blagojević

- Ako kažem da smo ovaj trenutak čekali 16 godina, onda znate koliko to znači za građane opštine Šamac. Sa Ministarstvom pravde smo u protekle tri - četiri godine maksimalno radili na otvaranju suda u Šamcu i evo uspeli smo – naglasio je Đorđe Milićević načelnik opštine Šamac. -Ovim naša podrška radu Suda ne prestaju, podsećam da smo mi i do sada, za rad Odeljenja suda izdvajali godišnje i do 10.000 maraka za dodatno opremanje. Planiramo da u naredna dva meseca izgradimo u ovoj ulici pešačku stazu dužine 250 metara i da izgradimo parking.

Portparolka Ministarstva pravde Republike Srpske Sanja Džombić rekla je da je Vlada Srpske utvrdila da su ispunjeni uslovi za početak rada Osnovnog suda u Šamcu jer su obezbeđeni kadrovski, materijalni, finansijski uslovi, kao i prostor.

U osnovnom sudu u Šamcu zaposlena su 22 radnika, sa pet sudija i predsednikom Suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati