"FIĆA" LAKO GAZI VEĆ 45. GODINU: U dvorištu Milivoja Jakovljevića (61) iz Gornje Trnove prepliće se staro i novo

B. MILOŠEVIĆ

22. 02. 2021. u 08:12

ФИЋА ЛАКО ГАЗИ ВЕЋ  45. ГОДИНУ: У дворишту Миливоја Јаковљевића (61) из Горње Трнове преплиће се старо и ново

Foto B. Milošević

RODNO mesto Filipa Višnjića, Gornja Trnova, smeštena na predivnim majevičkim brežuljcima, idealno je mesto za razvoj turizma.

Opština Ugljevik planira da izgradi etno selo kod Doma kulture i spomen-obeležja slepom guslaru, gde bi posetioci uživali u zdravoj hrani i čistom, planinskom vazduhu na "majevičkom Zlatiboru".

Posetioci, uglavnom za obeležavanje "Višnjićevih dana", oduševljeni su uređenim novim, savremenim kućama, ali i malim, od kamena sazidanim kućercima, okrečenim u belo, koji bude nostalgiju na neka prohujala vremena, kada su u njima srećno živele višečlane porodice.

Jedna takva slika je i u dvorištu Milivoja Jakovljevića (61) gde se prepliću staro i novo - prastara drvena magaza, "fića" i satelitska antena na krovu!

- Magazu smo preneli 1975. godine sa starog ognjišta kada smo se doselili u Trnovu, a koliko znam, i na starom mestu je služila dve, tri generacije - kaže Milivoje.

Dosta mlađi, ali sa zavidnih 45 godina starosti, ispred magaze parkiran, gotovo zaboravljeni auto "zastava 750" popularni "fića".

Milivoje ponosno tvrdi da "fića" pali iz prve, i da ga za sve ove godine nikada nije izdao na drumu.

- Niko ne zna koliko je za proteklih 45 godina prešao kilometara, tutnjeći jugoslovenskim drumovima, a uz malo pažnje i održavanja, "fića" će kod nas dočekati duboku starost. Verujem da će pored ostalih turističkih sadržaja mnogi posetioci, posebno oni mlađi koji se i ne sećaju "fiće", poželeti da provozaju tu "ljutu mašinu" - kaže Milivoje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)