IMATE ROK OD 90 DANA: Narodna skupština Republike Srpske uputila zahtev Incku

S.M.

16. 02. 2021. u 19:54

NARODNA skupština Republike Srpske traži od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da sačini i u roku od 90 dana ovoj instituciji dostavi na razmatranje izveštaj o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma u BiH za period 2009-2020. godina, jedan je od četiri zaključka koje je večeras Narodnoj skupštini predložio poslanički klub SNSD.

ИМАТЕ РОК ОД 90 ДАНА: Народна скупштина Републике Српске упутила захтев Инцку

Foto: Novosti

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS, Srđan Mazalica  rekao je da SNSD predlaže četiri zaključka koja se odnose na podnošenje izveštaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009-2020. godina. On je naveo da je predložen zaključak kojim Narodna skupština RS usvaja informaciju u vezi sa zahtevom za podnošenje izveštaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009-2020. godine.

- Predložen je i zaključak u kome se navodi da je članom dva tačka jedan stav F Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH propisano da će visoki predstavnik vezano za zadatke koji su navedeni u sporazumu izveštavati periodično o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma UN, EU, SAD, Rusiju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije, rekao je Mazalica u Narodnoj skupštini.

Obrazlažući u NSRS, u ime Kluba poslanika SNSD, Informaciju u vezi sa zahtevom za podnošenje izveštaja visokog predstavnika , Mazalica je istakao da visoki predstavnik nikada nije podnio izveštaj Vladi RS o sprovođenju mirovnog sporazuma.

Foto: Novosti

- Postupajući na ovakav način, visoki predstavnik vrši brutalno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, napomenuo je Mazalica.

On je podsetio da su nadležnosti visokog predstavnika propisane Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i da je visoki predstavnik u prethodnim godinama svog mandata prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlaštenja koja ne podežu nikakvoj reviziji, a donosio je i odluke koje nemaju nikakvo uporište u odredbama Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

Mazalica je rekao da visoki predstavnik ima obavezu da periodično izveštava UN, EU, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima određenim u ovom sporazumu.

On je napomenuo da je NSRS Rezolucijom od 15. oktobra 2008. godine kao strana sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma Aneksa 10 pozvala visokog predstavnika da izvesti RS kao zainteresovanu stranu o sprovođenju tog sporazuma.

Zaključci će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu