PITA SE I PRIVREDA: Upisna politika učenika u Semberiji

V.Mitrić

28. 01. 2021. u 12:03

PREDSTAVNICI Gradske uprave, Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, Zavoda za zapošljavanje, regionalne Privredne komore i Udruženja „Preduzetnik“ u Bijeljini odredili su postulate po kojima će se sprovesti upisni postupak, a sve škole su dužne da do kraja godine dostave plan upisa Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske.

ПИТА СЕ И ПРИВРЕДА: Уписна политика ученика у Семберији

Foto: V.Mtrić

I ove godine nastavlja se trend  favorizacije upisa učenika u programe koji će ih obučiti za proizvodna zanimanja, što, kako je rečno „Jeste u skladu sa potrebama tržišta rada, ali nisu zanemarili ni škole koje učenike osposobljavaju za obrazovanje na visokoškolskim ustanovama“.

- Trenutno deficitarna zanimanja su uglavnom u drvoprerađivačkoj industriji i zanatskom sektoru, a zahtev privredne zajednice je i povećanje broja učenika u građevinskim zanimanjima i turizmu – pojašnjava predsednik Aktiva direktora Duško Đurić.

Siniša Kajmaković, direktor bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske ističe da, prema podacima ovog Zavoda, nakon završetka srednje škole u Bijeljini najlakše do posla dolaze oni koji su se obrazovali za proizvodna zanimanja, a posebno oni osposobljeni za rad u građevinskoj delatnosti i pojedinim zanimanjima u metalskoj struci poput zavarivača.

- Nakon završene srednje škole do posla najteže dolaze maturanti gimnazije, kao i ekonomski i poljoprivredni tehničari, ali i zanatlije poput frizera, metalostrugara i mašinbravara, a sa visokim obrazovanjem najviše je nezaposlenih ekonomista, pravnika, vaspitača i profesora engeskog jezika – upozorava Kajmaković.

Gradsku upravu je predstavljala šef odseka u Odeljenju za društvene delatnosti LJubica Mlađenović, koja ističe da grad svake godine aktivno radi na poboljšanju upisne politike.

- Uz našu podršku, Aktiv pedagoga regije Semberija je sproveo anketu u svih 12 centralnih i 36 područnih osnovnih škola na teritoriji Grada Bijeljina, u kojoj je učestvovalo 785 učenika. Anketom je utvrđeno da učenici uglavnom žele da nastave obrazovanje u gimnaziji, ali i za zanimanja poput medicinskog tehničara, tehničara računarstva i programiranja, tehničara drumskog saobraćaja i frizera.

Zbog trenutnih vanrednih okolnosti, ove godine neće biti organizovan Sajam zanimanja, ali Gradska uprava planira da olakša izbor učenicima osnovnih škola tako što će organizovati video prezentacije svih zanimanja, koje će učenici moći da pogledaju preko „zum“ aplikacije“ – najavila je Mlađenovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)