BAKIR TRAŽI OD BAJDENA DA UKINE SRPSKU! Stigao žestok odgovor Srba: Sprečićemo da ostvariš ono što je tvoj „babo” započeo!

Novosti online

30. 12. 2020. u 19:50

LIDER SDA Bakir Izetbegović pozvao je na promenu Ustava BiH, ukidanje kantona i entiteta. Očekuje i angažman nove američke administracije na ustavnim promenama, koje vode ka jednom predsedniku i Vladi BiH.

БАКИР ТРАЖИ ОД БАЈДЕНА ДА УКИНЕ СРПСКУ! Стигао жесток одговор Срба: Спречићемо да оствариш оно што је твој „бабо” започео!

Foto: Tanjug

Izjave lidera SDA potvrda je da nisu odustali od tzv. građanske BiH, u kojoj bi Bošnjaci dominirali, na što Srpska ne pristaje, rekao je savetnik srpskog člana Predsedništva Radovan Kovačević. Isto je poručio i predsednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Spisak novogodišnjih želja Bakira Izetbegovića i ničim utemeljene tvrdnja da je u Republici Srpskoj veća smrtnost od korone nego u Federaciji - u najkraćem to je rezime pres konferencije lidera SDA.

Izetbegović se obrušio na Savet ministara, Milana Tegeltiju, nije štedeo Dragana Čovića, a ni ruskog ambasadora u UN... Najviše mu smeta, kaže, bahatost srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, aludirajući na njegov nastup u Savetu bezbednosti.

Za Izetbegovića nije bahatost i skandal kada dva člana Predsedništva odbiju susret sa ruskim šefom diplomatije. To je, po njegovom mišljenju, patriotizam i odbrana države. Lakše bi, kaže, rešavali migrantsku krizu, evropski put, ekonomsku situaciju, samo da se odmaknu od postojeće ustavne strukture, jer su entiteti i kantoni prevaziđen relikt rata.

- Trebamo dobrovoljno doći do preustroja zemlje koji neće biti baziran na ratnim i etničkim podelama. Je li ovo moguće ili će ostati pusta želja u Deklaracija SDA? Ja mislim da je moguće - kaže Izetbegović.

Ustavne promene koje brišu i najmanju nadležnost Republike Srpske su ništa drugo do neostvarene želje Bakira Izetbegovića, navode mediji u RS.

Optužbe da je aktuelni saziv Saveta ministara najgori, zapravo su potvrda da jedino na taj način može da radi a ne kao neka Vlada, čemu se nada političko Sarajevo, kaže Kovačević.

- Nikada se ne može razgovarati o bilo kakvom umanjenju nadležnosti Republike Srpske, a pogotovo da Srpske ne bude. Dakle, dejtonska BiH je jedini model i jedino na taj način može da opstane, a sve drugo je avantura koja vodi u pravcu da nestane BiH, a Republike Srpske će uvek biti - poručuje Kovačević.

I Hrvati su odavno prepoznali namere SDA i tzv. probosanskih partija da pričom o građanskoj državi zakamufliraju nameru pravljenja BiH u kojoj bi Bošnjaci dominirali.

- U zadnje vreme potpuno otvoreno se govori od Bakira Izetbegovića i ostalih tzv. probasnskih snaga da treba napraviti građansku državu kako građani ne bi bili sputani, a u suštini se treba ostvariti dominacija Bošnjaka. Očito je na sceni namera da uradi nešto što je nečiji "babo" započeo, ali imamo dovoljno snage da to sprečimo - kaže predsednik FBiH.

Izetbegović ne samo da je branio migrantsku, "s*ksi politiku" ministra bezbednosti BiH Selma Cikotića, već je napadao Tužilaštvo BiH zbog nepravednih optužnica protiv stranačkih drugova Fadila Novalića i Osmana Mehmedagića. Ni trunke samokritike što dve godine nakon izbora nije formirana federalna vlada, ali zato salve optužbi ka Beogradu i Zagrebu. Svi su krivi samo Sarajevo i SDA nisu, navode mediji u RS ironično. I na kraju sramotna izjava da ga vređa kada ga porede sa nacionalnim liderima Srba i Hrvata Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, zaključuje RTRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna