HUMANOŠĆU DO PRVE BANKE MAJČINOG MLEKA U SRPSKOJ: Prikupljeno više od milion km, Vlada Srbije donira 250.000 evra (FOTO)

D. LALIĆ

27. 12. 2020. u 21:45

U BANjALUCI se održava donatorsko veče povodom tradicionalne manifestacije "S ljubavlju hrabrim srcima", koje se organizuje pod pokroviteljstvom predsednice Republike Željke Cvijanović, a prikupljena sredstva namenjena su pokretanju prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

ХУМАНОШЋУ ДО ПРВЕ БАНКЕ МАЈЧИНОГ МЛЕКА У СРПСКОЈ: Прикупљено више од милион км, Влада Србије донира 250.000 евра (ФОТО)

Foto: RTRS

Inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece u Republici Srpskoj "Mrvice".

Prva Banka humanog mleka u Republici Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dečje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, s namerom da se prevremeno rođenoj i teško bolesnoj deci, kojima nije dostupno majčino mleko, osigura donirano humano, majčino mleko.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" čiji je ovogodišnji cilj uspostavljanje prve Banke humanog mleka u Srpskoj dobar i plemenit projekat.

Ona je istakla da društvo solidarno vodi računa o ovdašnjim porodicama time što će prikupljena sredstva biti namenjena pokretanju prve banke humanog mleka u Srpskoj.

Predsednica Srpske je podsetila da je inicijator ovogodišnje humanitarne akcije Udruženje roditelja prevremeno rođene dece u Republici Srpskoj "Mrvice" iz kojeg je ukazano na značaj uspostavljanja prve Banke humanog mleka u Srpskoj. Dodala je da u okruženju postoji tek nekoliko ovakvih banaka što govori o tome koliko je to važna stvar koja će, kako je rekla, biti veliki iskorak u budućnosti.

Foto: RTRS

- Naravno, tu su i institucije Srpske i Srbije i ponosna sam što opet organizujemo ovako dobru i plemenitu akciju, što pokazuje važnost toga da porodice učinimo srećnim i da mora postojati jaka i čvrsta veza između porodice i društva - rekla je Cvijanović.

HUMANITARNI BROJ I UPLATE

Podsećamo, do 31. decembra aktivan je i humanitarni broj 1411, a pozivom na ovaj broj građani mogu da podrže ovu akciju donirajući jednu KM.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namena "S ljubavlju hrabrim srcima" broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banjaluka.

Ona je dodala da je ova godina zbog virusa korona bila izazovna i teška svima, ali da se nije odustalo od ove humanitarne akcije koja je prilagođena epidemiološkim uslovima.

- Naša dečica će i ove godine dati svoj puni doprinos, bez obzira na epidemiološku situaciju. Važno da smo i u ovoj izazovnoj godini odlučili da ne odustanemo od ove manifestacije. Zajedno odrađujemo jedan veliki posao u godini koja je globalno bila veoma teška. Idemo da napravimo prvu Banku majčinog mleka. To je samo po sebi velika stvar, i imaćemo je u Republici Srpskoj - poručila je predsednica Srpske.

Foto: RTRS

BRNABIĆ: VLADA SRBIJE DONIRA 250.000 EVRA

Kao i prošle godine, tako i ove Vlada Republike Srbije donira 250.000 evra za akciju "S ljubavlju hrabrim srcima", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je rekla da ni pandemija ne može stati između Srbije i Republike Srpske, te da je ovim gestom to potvrđeno.

- Po treći put sam deo ove manifestacije, i žao mi je što zbog pandemije virusa korona nisam ponovo u Banjaluci. Želja je da pomognemo onima kojima je pomoć najviše potrebna. Sigurna sam da ćemo 2021. godinu ponovo dočekati zajedno - istakla je Brnabićeva, koja se TV prenos donatorske večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" uključila video-linkom.

 

Foto: RTRS

PRIKUPLjENO VIŠE OD MILION KM U AKCIJI "S LjUBAVLjU HRABRIM SRCIMA"

 

U ovogodišnjoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" do sada je prikupljeno ukupno 1.000.030 KM donatorskih sredstava.

Mileva Mirović Tanić, predsednica Udruženja "Mrvice" rekla je da se u Republici Srpskoj godišnje 300 beba rodi pre vremena, izrazivši zadovoljstvo ovogodišnjom humanitarnom akcijom zahvaljujući kojoj će sva prevremeno rođena deca imati obezbeđeno majčino mleko. Pozvala je sve građane da pozovu 1411 i pomognu osnivanje prve Banke humanog mleka kojom se, kako je rekla, ulaže u budućnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!