SVAKI GRAĐANIN SRPSKE DUGUJE VIŠE OD 5.000 KM: Narodna Skupština RS razmatraće rebalans budžeta i druge finansijske dokumente

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 12. 2020. u 05:30

UKUPAN dug RS iznosi oko 5,4 milijarde maraka. Kada se dug podeli po glavi stanovnika, dođe se do podatka da je svaki građanin Srpske zadužen za više od 5.000 maraka, odnosno svaka novorođena beba odmah po dolasku na svet duguje više od pet prosečnih plata, koja trenutno iznosi 964 KM!

СВАКИ ГРАЂАНИН СРПСКЕ ДУГУЈЕ ВИШЕ ОД 5.000 КМ: Народна Скупштина РС разматраће ребаланс буџета и друге финансијске документе

Foto D. Pozderović

Podaci o planu zaduživanja RS kao i Rebalans budžeta RS samo su neki od dokumenata koji će naći danas pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Marko Đogo, ekonomski analitičar, kaže da treba razlikovati zaduženost javnog sektora i države od zaduženosti građana. On kaže da zaduženost javnog sektora i rast zaduženosti govore o tome koliko je sam javni sektor efikasan.

- Očigledno da javni sektor u RS ne odgovara zadatku ako se ide samo prema zaduživanju. Javni sektor je opterećen političkim odnosima i nema odgovornosti za rezultate rada - pojašnjava Đogo.

Građani Srpske, Foto Novosti

Đogo kaže da je rešenje u reformi javnog sektora, a što su već priznali i iz institucija RS, jer su kroz Reformsku agendu BiH prihvatili da neki od osnovnih ciljeva budu depolitizacija i reforma javnih preduzeća.

- Efikasnost javnog sektora je problem, a ne broj ljudi koji radi u njemu - smatra Đogo.

JAVNI DUG I RAST BDP

ZORA Vidović, ministarka finansija, prošle sedmice je izjavila da će na osnovu procene rasta BDP od 2,6 odsto u narednoj godini, kao i zaduženja i povrata, javni dug iznositi 46,2 odsto BDP, a gornja granica zaduženja je 55 odsto.

- Tu imamo prostora još milijardu maraka i dosta je bolje stanje u odnosu na ukupan dug. Ukupan dug RS na kraju 2021. iznosiće 56,5 odsto, a gornja granica je 60 odsto - kazala je Vidovićeva.

Prema njegovim rečima, u RS nije problem kad raste zaduženost građana, jer je to posledica rasta životnog standarda i ekonomske aktivnosti.

- Problem najstaje ako se RS zadužuje, a to se ne oseti na standardu građana - dodaje Đogo.

Jelena Trivić, poslanik PDP u NSRS, kaže da će Vlada biti u problemu kada su u pitanju zaduženja i otplata dugova, a što će se reflektovati na standard građana.

- Pažnja Vlade biće usmerena, pre svega, na vraćanje kredita i kako da održi budžet - kaže Trivićeva.

Zoran Pavlović, Foto D. Pozderović

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je problematično što se dug po glavi stanovnika povećava i već dolazimo do nivoa zaduženosti po glavi stanovnika koji je veoma visok u odnosu na prosečne plate u RS.

- S jedne strane, mi u RS nemamo dovoljno velike plate za tako visoku zaduženost države, ali u isto vreme nemamo ni privredne aktivnosti koje bi povukle napred BDP - kaže Pavlović.

On kaže da se nivo zaduženosti povećava bez jačanja privrede, što i jeste problem jer se postavlja pitanje na šta se troši novac od kredita.

- Naš javni sektor u RS troši i sada u doba korone istu količinu novca kao i pre. Ovo nije dobro jer se onda mora ići u dodatna zaduženja - kaže Pavlović.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD, kaže da Srpska može da podnese nivo zaduženja koja ima i da brojke nisu zabrinjavajuće, jer čitav region ima znatno veće procente zaduženosti u odnosu na BDP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)