STIGLA VAKCINA PROTIV GRIPA: Branislav Zeljković, direktor instituta za javno zdravstvo RS, o isporukama cepiva

S. M. - V. M.

18. 11. 2020. u 08:20

VAKCINE protiv sezonskog gripa stigle su u BiH. U toku je i procedura carinjenja, nakon čega se očekuje njihova isporuka Institutu za javno zdravstvo RS, potvrdio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

СТИГЛА ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА: Бранислав Зељковић, директор института за јавно здравство РС, о испорукама цепива

foto V. Mitrić

Inače, za RS je nabavljeno 25.000 četvorovalentnih vakcina za sezonski grip, od čega je 20.000 ovih vakcina nabavila Vlada RS, a 5.000 Institut. RS je ove godine nabavila čak 7.000 vakcina više nego prošle.

Kada se govori o epidemiji virusa korons u RS, na poslednjem testiranju je potvrđeno još 362 lica od 1.053 testirana uzorka, dok je prijavljeno 16 smrtnih slučajeva. Na respiratoru se nalaze 74 pacijenta. Zeljković kaže da je 34,4 odsto pozitivnih u odnosu na testirane.

- Izdržali smo pritisak i sve zdravstvene ustanove na primarnom nivou uspevaju da pregledaju pacijente i odrede terapiju. Bitno nam je da ispratimo predstojeći period kada je reč o sezoni gripa, ali i kada je reč o povratku dece u škole naredne sedmice, i da nadziremo epidemiološku situaciju u predškolskim ustanovama - naglasio je Zeljković.

TESTIRANjA

U SRPSKOJ je počelo serološko testiranje, a prvih 100 uzoraka krvi stanovnika na području Foče spremno je za analizu. U Banjaluci je takođe započelo serološko testiranje u svrhu utvrđivanja procenta stanovništva koje je preležalo koronu.

Inače, na području Semberije je dramatična situacija sa borbom protiv korone, a na lečenju u dve kovid bolnicama u Bijeljini je 106 bolesnika. Sa teškom kliničkom slikom, i dalje, je više od dve trećine obolelih, a životno ugroženih je oko 30, rekao je dr Zlatko Maksimović, direktor bolnice "Sveti vračevi".

- Situacija u kovid bolnicama je i dalje izrazito teška. I dalje je više od trećine obolelih sa teškom kliničkom slikom, a među njima sve je više bolesnika srednje i mlađe životne dobi. Prolazimo kroz najteži period od početka epidemije i sad su nam je najpotrebniji disciplina i jedinstvo. Od toga kako se budemo ponašali u ovom periodu, zavisiće i dalji tok epidemije - poručio je profesor dr Zlatko Maksimović.

foto ilustracija Nezavisne

Do sada je u RS potvrđeno 25.818 slučajeva virusa korona, a preminulo je 749 osoba. Ukupan broj hospitalizovanih je 1.240.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri