PRIHODI OD POREZA U BiH BUDŽET: "Promaja" zbog pandemije

V.Mitrić

02. 10. 2020. u 00:46

PRIHODI od indirektnih poreza za period januar – septembar ove godine, u BiH, u oba njena entiteta i distriktu Brčko, iznosili su 5 milijardi i 327 miliona KM i manji su za 609 miliona KM ili 10,27 odsto u odnosu na isti period lane kada su biki 5 milijardi i 936 miliona KM, rekao nam je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

ПРИХОДИ ОД ПОРЕЗА У БиХ БУЏЕТ: Промаја због пандемије

Foto: D. Pozderović

Osnovni razlog pada prihoda od nidirektnih poreza je, po Kovačevićem rečima, „ pandemija uzrokovana virusom kovid 19, koja je značajno uticala na smanjenje uvoza roba u BiH i izvoza roba iz BiH“.

- U devet meseci 2020. godine uvoz roba u BiH bio manji za 15,81  odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je znajačno uticalo na smanjenje prihoda prikupljenih od uvoznih dažbina. U istom periodu je došlo i do smanjenja izvoza roba iz BiH i to za 12,81 odstp, što potvrđuje i smanjenju ekonomsku aktivnost u BiH od početka izbijanja pandemije. Takođe, mnogi obveznici u BiH nisu radili u punom kapacitetu, što je uticalo i na smanjenje opšte potrošnje –ističe naš sagovornik.

Nakon što je UIO izvršila povratila obveznicima u sistemu PDV-u iznosu od 966 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodelu korisnicima za period januar - septembar 2020. godine, a to su država, entiteti i distrikt Brčko, iznosili su 4 milijarde i 361 milion KM i manji su za 488 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom lanjskom dobu.

Samo u septembru 2020. godine prikupljeno je 624 miliona KM indirektnih poreza što je za 54 miliona KM manje u odnosu na septembar 2019. godine.

Za finansiranje državnih institucija za period januar - septembar 2020. godine raspoređen je iznos od 581 milion KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma