VODA STIGLA U 42 SELA: Svečano prskanje "česmušom" na Romaniji

R.Milović

29. 09. 2020. u 00:22

U dvorištu OŠ“Sveti Sava“ na Stjenicama, pograničnom selu opština Rogatica i Sokolac, na „Krstovdan“ ove godine, prvi je put nakon veka vekova sanjanja, dogodila se voda u javi.

ВОДА СТИГЛА У 42 СЕЛА: Свечано прскање чесмушом на Романији

Foto: R.M.

Stigla je iz Sokoca sa vrela Bioštica, nakon sedmogodišnjeg rada na izgradnji više rezervoara i sekundarne mreže, sve ukupne dužine od 160 kilometra (60 primarne i 100 km razvodne mreže).

Posle istorijskog, svečanog prskanja vodom u školskom dvorištu, vodu za piće „česmušu“, prvi put su dobila 422 domaćinstva u pograničnom delu (četiri iz Sokoca i 38 sa opštine Rogatica). Proslavilo se sve uz grožđe i leb, po pravoslavnom propisu na Krstovdan.

Prskalicu u ruci, ovog istorijskog dana za ovdašnje stanovnike bezvodne Romanije, Glasinca i Sočiskog kraja, držali su Mirko Šarović, nekadšnji predsednik RS, sada predsednik SDS i Halil Omerović direktor kancelarije za Koordinaciju projekta pri federalnom ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

-Njih dva su i komšije sa bezvodnog Batovskog polja (Rusanovića i Kramert sela) u čija sela je sada takođe stigla voda za piće. Najzaslužniji su, računajući i načelnika Sokoca Milovana Bjelice, što je urađen ovaj vodovod koji je koštao preko 5,000.000 maraka iz raznih donatorskih međunarodnih fondova. Sokolac je u startu, pre sedam godina u ovaj projekat uložio 1,000.000 maraka, Rogatica oko 350.000, a svako domaćinstvo po 800 maraka. Obezbedili smo priključke za još 70 domaćinstava, koja su iskazala želju za dobijanje „češmuše“ u zamenu za onu bunarsku, iz čatrnja ili po narudžbi iz kamion-cisterni- kaže za „Novosti“ Danka Sokolović, menažer ovog prokjekta zaposlena u lokalnoj upravi Rogatice.

Neizmernu radost iskazali su Slavko Purković iz Bašova koji u stadu ima preko 300 ovaca i Fikret Puhalo iz Sočica, jedan od najpoznatijih stočara u Rogatici, jer se više neće umavati rosom i stoku goniti kilometrima daleko od kuće u potrazi za potocima i rečicama.

Slavlje u posnom danu, uklopilo se u mere predostrožnosti izazvane pandemijom virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković