RADOVAN VIŠKOVIĆ: Mesečni dodatak za sve nezaposlene demobilisane borce

S. M.

17. 09. 2020. u 19:25

RADOVAN Višković, premijer Srpske, rekao je da je sa rukovodstvom Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) postignut dogovor da se do kraja godine obezbedi mesečni borački dodatak za sve nezaposlene demobilisane borce bez obzira na godine života, a kojih je na Zavodu za zapošljavanje oko 7.900.

РАДОВАН ВИШКОВИЋ: Месечни додатак за све незапослене демобилисане борце

Foto: Vlada RS

Višković je, nakon što su se on i Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, sastali sa predsednikom BORS Milomirom Savčićem i predsednikom Predsedništva BORS-a Goranom Rogićem, rekao da će spiskove ovih lica u narednom periodu dobiti od BORS-a, ali i Zavoda za zapošljavanje.

Prema njegovim rečima, postoji i druga varijanta, o kojoj se može razgovarati od početka iduće godine, a odnosi se na zapošljavanje ovih ljudi, gdje bi se ponudio stoodstotni povrat poreza i doprinosa za poslodavce koji zaposle demobilisanog borca od prve do pete kategorije, a tu bi bila uključena i djeca poginulih boraca.

- Druga mera bila bi kroz samozapošljavanje demobilisanih boraca od prve do pete kategorije, isto tako i djece, gdje bi iznos koji je po izmijenjenom Akcionom planu Zavoda za zapošljavanje, koji je sada 7.000 KM, mi povećali na 10.000 KM po pojedincu, istakao je Višković.

Kako je dodao, treća mjera, koja je jednako važna, odnosi se na izradu socijalne karte ove kategorije boračke populacije.

- Mi smo svesni činjenice da jedan broj boraca zbog bolesti, zbog godina života i tako dalje, nije atraktivan na tržištu rada i želimo da vidimo koji je to broj ljudi, za koje bismo rešavali da imaju naknadu ukoliko već nisu sposobni da preko samozapošljavanja i zapošljavanja kod poslodavaca riješe svoj status. Očekujemo, imamo dovoljno vremena, da do kraja godine ta pitanja budu riješena, rekao je Višković.

Savčić je naglasio da je sastanak sa rukovodstvom Srpske rezultirao dobrim odlukama za dio članstva BORS i boraca, a posebno onih nezaposlenih i demobilisanih.

- Izlazimo sa sastanka sa optimizmom i dobrom vešću za nezaposlene demobilisane borce. Mi ćemo u skladu sa mogućnostima Srpske raditi i dalje na poboljšanju statusa boračke populacije, poručio je Savčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)