BROD SE VIŠE NE BOJI POPLAVA: Vlada RS ulaže oko 15 miliona maraka, najviše u vodo-odbrambene objekte

V. BLAGOJEVIĆ

14. 09. 2020. u 23:22

SANACIJOM I ojačavanjem Savskog nasipa nizvodno od Broda i uređenje obodnog kanala Ukrina – Sava, opština Brod je u velikoj meri žaštićena od poplava.

БРOД СE ВИШE НE БOJИ ПOПЛAВA: Влaдa РС улaжe oкo 15 милионa мaрaкa, нajвишe у вoдo-oдбрaмбeнe oбjeктe

Foto: V. Blagojević

Ovo je zaključeno danas u Brodu na sastanku Ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarastva Borisa Pašalića sa rukovodstovm opštine Brod.

Ovom prilikom najavljeno je ulaganje preko 30 miliona evra u nove projekti širom, Srpske a koji se odnose na sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže, te ugradnju prečistača za otpadne vode po opštinama.

- Prečistače za otpadne vode u ovom trenutku imaju samo Trebinje, Bileća i Bijeljina. Zato smo već obezbedili 30 miliona evra sredstava za te namene i sada tražimo sufinasijere da olakšamo lokalnim zajednicama da ne učestvuju sa svojim sredstvima. Pokušaćemo da to rešavamo iz kredita kroz određene grantove i pokušvamo da to ubrzamo. – najavio je Boris Pašalić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS

Na području Broda u toku je realizacija 20-ak kapitalnih projekata ukupne vrednosti oko 15 miliona maraka. To govori da Brod ima veliku i stalnu podršku institucija Srpske rečeno je na sastanku u Brodu.

- Čekamo ovo tridesetak godina. Velika je ovo stvar za Brod i ubeđen sma da smo mnogo sigurniji od poplava nego u ranijem periodu .Istaći ću i činjenica da smo se mi 2014 godine odbranili i to je bio razlog za pomeranje rokova oko zahvata na vodo odbrambenim objektima u Brodu. Oko nasipa imamo malih problema jer je ovaj prostor bio miniran i zbog toga se kasni malo sa radovima – naglašava Ilija Jovičić načelnik opštine Brod

U ojačavanje Savskog nasipa dužine od 4,3 kilometra Vlada Srpske ulaže 2,7 milona marka. Ministar Boris Pašalić uverio se na terenu da radovi na sanaciji Savskog nasipa i uređenja odbodnog kanala u dužini od 15 kilometara Ukrina - Sava teku po planu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju