BERIĆET UPRKOS NEDAĆAMA: Uspešno završena žetva u Bijeljini

V. Mitrić

04. 09. 2020. u 11:00

 ŽETVA strnih žita, pre svega pšenice i uljane repice, zahvaljujući primenama agrotehničkih mera na najvećem delu površina uspešno je okončana u relativno kratkom uz ostvarene dobre rezultate, kažu u Gradskoj upravi u Bijeljini, podsećajući da je, jesenas, pšenicom zasejano 11 hiljada hektara, dok su ječam, tritikale i ozima zob „zauzeli“ skoro 30 hiljada hektara.

БЕРИЋЕТ УПРКОС НЕДАЋАМА: Успешно завршена жетва у Бијељини

Foto: V. Mitrić

Iako su setvene površine u proizvodnoj 2019/2020 neznatno smanjene u odnosu na 2018. godinu (oko tri odsto), ostvarena je veća proizvodnja u odnosu na 2018. godinu za oko 12 odsto.

- Rodni potencijal kod pšenice podignut je na znatno veći nivo i, uz primenu svih agrotehničkih mera na jednom delu površina u slivu reke Drine i Save, gde se nalazi i najkvalitetnije zemljište, postignut je prinos od oko 10 tona po hektaru -kažu iz Gradske uprave. - Prinosi pšenice na drugim površinama, gde su u pitanju loši tipovi zemljišta su dosta manji.

U iformaciji, spremljenoj za odbornike Skupštine grada Bijeljina, navodi seda je kvalitet hlebnog zrna takođe bio dobar,“ što je iznad očekivanja s obzirom na agroekološke uslove koji su vladali tokom vegetacije“.

Iz Odeljenja za poljoprivredu ističu da će problem sa zemljištem manjeg kvaliteta biti definisan dokumentom „Osnova zaštite, korišćenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta Grada Bijeljina“, čija izrada je predviđena sledeće godine.

Što se tiče priprema za jesenju setvu, a imajući u vidu uobičajenu sjetvenu strukturu i osnovna pravila plodoreda, gde strna žita u ukupnoj setvi učestvuju sa jednom trećinom, može se očekivati da se ove godine pod strnim žitima i uljanom repicom zaseje 16.500 hektara zemljišta.

Uprkos tome što je 2020. godina sa ostvarenim obimom proizvodnje do sada bila zadovoljavajuća, poljoprivredni proizvođači susreli su se sa problemom nedostatka para, zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona. Poljoprivrednici nisu bili u mogućnosti da prodaju svoje proizvode na inostranom i domaćem tržištu, jer je proglašenje pandemije zaustavilo promet roba i usluga. Iz gradskog Odeljenja za poljoprivredu očekuju da će mere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o interventnom otkupu, kako u stočarstvu tako i u povrtarstvu, dovesti do smanjenja gubitaka u ovim proizvodnjama.

Za interventni otkup tržišnih viškova tovnih junadi i svinja, kao i za interventni otkup povrća iz Kompezacionog fonda Republike Srpske Vlada RS i resorno Ministarstvo za ovu godinu su izdvojili pet miliona KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri