SRPSKI LOGRAŠI IZ POSAVINE TRAŽE PRAVDU: Kazne su i dalje ponižavanje srpskih žrtava

Vid Blagojević

02. 09. 2020. u 20:17

SRPSKI logoraši iz Posavina nezadovoljni su brzinom procesuiranja ratnih zločina izvršenih nad njima a koja se odvijaju u Tužilaštvu BiH. To je zaključeno sa sastanka u Modriči, prestavnika logoraša iz Šamca, Broda, Dervente i Modriče sa predstavnicima Tužilaštva BiH i policijske uprave Doboj.

СРПСКИ ЛOГРAШИ ИЗ ПOСAВИНE TРAЖE ПРAВДУ: Кaзнe су и дaљe пoнижaвaње српских жртaвa

Foto: Vid Blagojević

Neverovatno - korona virus kriva za sporu pravdu koja ne stiže ni za 28 godina

  Logoraši traže pravdu i ubrzanje tih procesa rečeno je na sastanka u Modriči.Logoraši sa područja Posavine traže da se ubrzaju suđenja protiv njih 150 osumnjičenih n za ratni zločin.

-Imamo ozbiljan zastoj u procesuiranju ratnog zločina na području Posavine gde su zločini prema Srbima bili brojni i brutalni. Nismo zadovoljni procesom koji mora da se ubrza. Pokušavamo da sa Tužilaštvom nađemo rešenje kako bi došli do ozbiljnih procesuiranja zločina nad Srbima u Posavini.- kaže domaćin sastanka Vlado Dragojlović predsednik Udruženja logoraša Modriča

Procesi pred Sudom BiH su u zastoju zbog pandemije korona virusa rečeno je na sastanku.Ovih dana aktiviran je predmetu „Đuro Matuzović i ostali“ iz Orašja.

-Mi smo svesni da nikada nećemo završiti sve predmete ratnog zločina jer to nije moguće i tako nešto se nije desilo nikada u istoriji u bilo kom konfliktu u svetu. Međutim Tužilaštvo BiH ulaže maksimalne napore da procesuiramo što veći broj zločina koji su se desili na području BiH. – rekao je Milanko Kajganić zamenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Po toj priči iz Tužilaštva, Radomir Despotović iz Modriče koji ima 82.godine nikada neće dočekati pravdu iako je prošao najstrašnija mučenja u logoru u Odžaku 1992.godine.

-Nezadovoljan sam radom tužilaštva i brojem presuđenih zločinaca. Iako se nešto radi nisu uspeli ili nisu želeli da procesuiraju sve zločince koji se slobodno šetaju a koji su nas tukli, udarali, mučili, maltretirali.- razočarano kaže Despotović.

Predsednik Udruženja logoraša Broda Ane Mihajlov kao oficir JNA, prošao je pakao logora u Slavnoskom Brodu i Požegi ne zadvoljan je malim brojem presuda ali i visinom izrečenih kazni.

-Te kazne su i dalje ponižavanje srpskih žrtava. Evo na primer Indira Vrbanjac je bila komandant ženskog logora na stadionu Poleta u Brodu osuđena je prvo na 3, a pravosnažnom presudom na 4 godine. To je sramota za pravdu jer je ona bila organizator sistematskog silovanja žena koje su vođene na prvu liniju radi seksualnog zadovoljavanja njihvih boraca. Sramota.- zaključio je razočarno Ane Mihajlov.

Oko 4 hiljada Srba iz Posavine prošlo je kroz neki od 536 logora u BiH gde su na 132 različite metode mučeni, Prema saznanjima logorša do sad je kakva takva kazna stigla 15 zločinaca iz Posavine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a